Firma komputerowa zdecydowała o wprowadzeniu na rynek trzech różnych pakietów oprogramowania dla komputerów osobistych. Analitycy zajmujący się marketingiem oszacowali prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu rynkowego dla każdego z tych programów na 80%. Wyniki sprzedaży są niezależne. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a. Wszystkie trzy programy odniosą sukces rynkowy.
b. Dwa z tych programów odniosą sukces.
c. Żaden program nie odniesie sukcesu rynkowego.
prawdopodobienstwo sukcesu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 paź 2010, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: GB
prawdopodobienstwo sukcesu
a) 0,8*0,8*0,8=0,512
b)3*0,8*0,8*0,2=0,384
c)0,2*0,2*0,2=0,008
b)3*0,8*0,8*0,2=0,384
c)0,2*0,2*0,2=0,008
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, o 15:58 przez KamilaL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
prawdopodobienstwo sukcesu
Ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ p = \frac{4}{5}}\) - sukces
\(\displaystyle{ q = \frac{1}{5}}\) - porażka
a)
\(\displaystyle{ P _{3} (3) = {3\choose 3} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{3} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{0} = ...}\)
b)
\(\displaystyle{ P _{3} (2) = {3\choose 2} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{2} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{1} = ...}\)
c)
\(\displaystyle{ P _{3} (0) = {3\choose 0} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{3} = ...}\)
\(\displaystyle{ p = \frac{4}{5}}\) - sukces
\(\displaystyle{ q = \frac{1}{5}}\) - porażka
a)
\(\displaystyle{ P _{3} (3) = {3\choose 3} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{3} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{0} = ...}\)
b)
\(\displaystyle{ P _{3} (2) = {3\choose 2} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{2} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{1} = ...}\)
c)
\(\displaystyle{ P _{3} (0) = {3\choose 0} \cdot \left( \frac{4}{5} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{1}{5} \right) ^{3} = ...}\)