Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 kule czarne losujemy jedną kulę i nie oglądając jej wkłądamy do drugiej urny , w której początkowo było 5 kul czarnych i cztery białe. Następnie z drugiej urny losujemy jednocześnie dwie kule jakie jest prawdopodobieństwo, że kule są różnego koloru.
Wyszło mi \(\displaystyle{ P(A) = \frac{122}{275}}\)
A odpowiedziach jest \(\displaystyle{ P(A) = \frac{123}{275}}\)
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Prawdopodobieństwo całkowite - Czarne i Białe kulki w urnach
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo całkowite - Czarne i Białe kulki w urnach
Czyli 5 białych - chyba nie.Daragon pisze:Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 kule białe ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo całkowite - Czarne i Białe kulki w urnach
A ja mam \(\displaystyle{ \frac{123}{225}}\).Daragon pisze: Wyszło mi \(\displaystyle{ P(A) = \frac{122}{275}}\)
A odpowiedziach jest \(\displaystyle{ P(A) = \frac{123}{275}}\)
- Daragon
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo całkowite - Czarne i Białe kulki w urnach
Ja to liczyłem tak:
\(\displaystyle{ P( B_{1})= \frac{3}{5}
P( B_{2})= \frac{2}{5}
P(A|B_{1})=\frac{24}{45}
P(A|B_{2})=\frac{25}{45}
P( A) = P( B_{1} \cdot P(A|B_{1}) +P( B_{2}) \cdot P(A|B_{2})}\)
\(\displaystyle{ P( B_{1})= \frac{3}{5}
P( B_{2})= \frac{2}{5}
P(A|B_{1})=\frac{24}{45}
P(A|B_{2})=\frac{25}{45}
P( A) = P( B_{1} \cdot P(A|B_{1}) +P( B_{2}) \cdot P(A|B_{2})}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, o 18:44 przez Daragon, łącznie zmieniany 5 razy.
- Daragon
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo całkowite - Czarne i Białe kulki w urnach
Ahh... Rzeczywiście teraz się zgadza. Dzięki.
\(\displaystyle{ P(A|B_{2})=\frac{24}{45}
P(A|B_{1})=\frac{25}{45}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B_{2})=\frac{24}{45}
P(A|B_{1})=\frac{25}{45}}\)