wartość oczekiwana iteracji pętli

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
lord_didger
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2005, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Pomógł: 1 raz

wartość oczekiwana iteracji pętli

Post autor: lord_didger »

Witam,
Mam napisany programik, który zawiera w swoim kodzie pewną pętlę. Pętla ta wygląda tak
while i < p do
if p mod i = 0 then
begin
Testuj := false; break;
end
else i := i + 1
Jest częścią funkcji sprawdzającej czy dana liczba (p) jest liczbą pierwszą. Pętla może się iterować p lub mniej razy. Oszacowałem sobie, że prawdopodobieństwo natrafienia na liczbę pierwszą podczas wyboru dowolnej liczby z ciągu n kolejnych liczb jest równe 0.25. W przypadku natrafienia pętla iteruje się p razy. Ile w związku z tym wynosi wartość oczekiwana iteracji pętli dal dowolnej liczby?
ODPOWIEDZ