1.Czy zdarzenia \(\displaystyle{ A, B \subset {\Omega}}\) mogą się wykluczać?
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{4}{5}, P(B) \frac{1}{4}}\)
2.Niech \(\displaystyle{ A, B \subset {\Omega}}\). Oblicz prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń \(\displaystyle{ A \setminus B}\), jeśli:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{8}}\)
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Czy zd. się wykluczają? Prawdopodobieństwo różnicy zd.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Czy zd. się wykluczają? Prawdopodobieństwo różnicy zd.
ad 1
nie bo suma ich prawdopodobieństw jest wieksza od 1
ad2
wykorzystaj wzory
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A-B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
nie bo suma ich prawdopodobieństw jest wieksza od 1
ad2
wykorzystaj wzory
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A-B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Czy zd. się wykluczają? Prawdopodobieństwo różnicy zd.
Wzór pierwszy dotyczy tylko zdarzeń niezależnych - tutaj nic na ten temat nie wiadomo. Drugi wzór dotyczy prawdopodobieństwa warunkowego a nie prawdopodobieństwa różnicy zdarzeń.math questions pisze:ad2
wykorzystaj wzory
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\)
\(\displaystyle{ P(A-B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
Natomiast prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń można obliczyć tak:
\(\displaystyle{ P(A \setminus B)=P(A)-P(A \cap B)}\)