w urnie znajduja się losy z numerami ponumerowane od 1 do 5. Losujemy 1 kartke, zapisujemy jej wynik , wkładamy do pudełka i losujemy po raz 2 i zapisujemy.
i obliczyc
A= wylosowana liczbe dwucyfrowa podzielna przez 3
B= wylosowana liczbe, gdzie cyfra 10 jest większa badz rowna od cyfry jednosci
C= wylosowano liczbe nieparzystą
moje odp.
Ad A= \(\displaystyle{ 12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45,48,51,54}\)
Ad B= \(\displaystyle{ 10,11,20,21,22,30,31,33,40,41,44,50,51,55}\)
Ad C= \(\displaystyle{ 11,13,15, 17}\) i tak aż do \(\displaystyle{ 55}\)..
dobrze ?
zdarzenia elementarne
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
zdarzenia elementarne
W pierwszym zaś będzie tego mniej. Musisz pamiętać, że dysponujesz cyframi od 1 do 5 zarówno w pozycji dziesiątek, jak i jedności (to zresztą uwaga do całego zadania).