kostki i monety
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BIELSKO BIAŁA
- Podziękował: 2 razy
kostki i monety
Mam taki problem
Rzucamy najpierw monetą. jeśli wypadnie orzeł to rzucamy kostką sześcienną, jeśli reszka to kostką czterościenną. jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek
Pomóżcie proszę
Rzucamy najpierw monetą. jeśli wypadnie orzeł to rzucamy kostką sześcienną, jeśli reszka to kostką czterościenną. jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek
Pomóżcie proszę
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 18:06 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana działu. Przeczytaj czym różni się kombinatoryka od prawdopodobieństwa: http://matematyka.pl/41298.htm
Powód: Zmiana działu. Przeczytaj czym różni się kombinatoryka od prawdopodobieństwa: http://matematyka.pl/41298.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
Wskazówka:
Wybierz sobie sposób rozwiązania:
- drzewko
- prawdopodobieństwo całkowite
- zasada iloczynów i sum odpowiednich prawdopodobieństw (takie "drzewko" bez rysowania)
Wybierz sobie sposób rozwiązania:
- drzewko
- prawdopodobieństwo całkowite
- zasada iloczynów i sum odpowiednich prawdopodobieństw (takie "drzewko" bez rysowania)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BIELSKO BIAŁA
- Podziękował: 2 razy
kostki i monety
może być prawdopodobieństwo całkowite albo to ostatnie ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić a na jutro mam zadane
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
No to wg wzoru na p-stwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A/B_{1})}\) - prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną
\(\displaystyle{ P(B_{1})}\) - prawdopodobieństwo rzutu kostką sześcienną
i to samo dla kostki czterościennej
\(\displaystyle{ P(A/B_{1})}\) - prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną
\(\displaystyle{ P(B_{1})}\) - prawdopodobieństwo rzutu kostką sześcienną
i to samo dla kostki czterościennej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BIELSKO BIAŁA
- Podziękował: 2 razy
kostki i monety
kurcze nie łapie jak to zrobić
A - to rzuty monetą?
a B to to co wypadnie na kostce?
A - to rzuty monetą?
a B to to co wypadnie na kostce?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
Nie. Zakładam oczywiście, że znasz wzór na p-stwo całkowite.
\(\displaystyle{ A}\) - to wyrzucenie parzystej liczby oczek
\(\displaystyle{ B_{1}}\) - rzut kostką sześcienną (prawdopodobieństwo tego, że będziemy rzucać kostką sześcienną zależy od wyniku rzutu monetą i wynosi ...(?))
\(\displaystyle{ A/B_{1}}\) - wyrzucenie parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną (ile wynosi prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? ...(?))
\(\displaystyle{ B_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ A/B_{2}}\) - analogiczne zdarzenia dla kostki czterościennej.
\(\displaystyle{ A}\) - to wyrzucenie parzystej liczby oczek
\(\displaystyle{ B_{1}}\) - rzut kostką sześcienną (prawdopodobieństwo tego, że będziemy rzucać kostką sześcienną zależy od wyniku rzutu monetą i wynosi ...(?))
\(\displaystyle{ A/B_{1}}\) - wyrzucenie parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną (ile wynosi prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? ...(?))
\(\displaystyle{ B_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ A/B_{2}}\) - analogiczne zdarzenia dla kostki czterościennej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
A potrafisz odpowiedzieć na pytanie:
- jakie jest prawdopodobieństwo rzutu kostką sześcienną? (co decyduje o tym, że będziemy rzucać taką kostką?)
- jakie jest prawdopodobieństwo rzutu kostką sześcienną? (co decyduje o tym, że będziemy rzucać taką kostką?)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
OK.
A jakie jest p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną
A jakie jest p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką sześcienną
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
No właśnie.
A jakie jest prawdopodobieństwo rzutu kostką czterościenną? oraz p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką czterościenną?
A jakie jest prawdopodobieństwo rzutu kostką czterościenną? oraz p-stwo wyrzucenia parzystej liczby oczek pod warunkiem rzutu kostką czterościenną?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BIELSKO BIAŁA
- Podziękował: 2 razy
kostki i monety
no właśnie wszędzie będzie 1/2 tylko nie mam zielonego pojęcia jak to zapisać-- 6 paź 2010, o 20:53 --czyli podstawiamy tylko do wzoru na prawdopodobieństwo całkowite i ogólnie rozwiązanie to też 1/2?????
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
kostki i monety
No to masz wszystkie dane do podstawienia do wzoru (znasz ten wzór, bo już nie jestem tego pewny?):
\(\displaystyle{ P(B_{1})=P(A/B_{1})=P(B_{2})=P(A/B_{2})= \frac{1}{2}}\)-- 6 paź 2010, o 19:56 --Widzę, że uzupełniłaś swój wpis. Tak to jest poprawne rozwiązanie.
\(\displaystyle{ P(B_{1})=P(A/B_{1})=P(B_{2})=P(A/B_{2})= \frac{1}{2}}\)-- 6 paź 2010, o 19:56 --Widzę, że uzupełniłaś swój wpis. Tak to jest poprawne rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 paź 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BIELSKO BIAŁA
- Podziękował: 2 razy
kostki i monety
czyli podstawiamy do wzoru P(A) = P(B1) * P(A/B1)+ P(B2) * P(A/B2) wszędzie 1/2 i wychodzi 1/2 tak?????