zdarzenia jednakowo prawdopodobne
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
Zdarzenia \(\displaystyle{ A, B \subset \Omega}\) są jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich. Oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\) i \(\displaystyle{ P(B')}\), jeśli \(\displaystyle{ P(A \cap B)=\frac{1}{4}}\). Proszę o krótkie wyjaśnienie rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
Skoro zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich, to \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\). Dalej skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
aha
Czyli dorzucając warunek \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\) (jednakowo prawdopodobne) mam:
\(\displaystyle{ 1=P(A)+P(A)-P(A \cap B)}\)czyli
\(\displaystyle{ 1=2P(A)-0,25}\) stad \(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{8}}\)
Analogicznie rozumując \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{8}}\) stąd \(\displaystyle{ P(B')=\frac{3}{8}}\)
Dzięki
Czyli dorzucając warunek \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\) (jednakowo prawdopodobne) mam:
\(\displaystyle{ 1=P(A)+P(A)-P(A \cap B)}\)czyli
\(\displaystyle{ 1=2P(A)-0,25}\) stad \(\displaystyle{ P(A)=\frac{5}{8}}\)
Analogicznie rozumując \(\displaystyle{ P(B)=\frac{5}{8}}\) stąd \(\displaystyle{ P(B')=\frac{3}{8}}\)
Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 lis 2015, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 11 razy
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
Witam. Nie mogę zrozumieć dlaczego, skoro są jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich, \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=1}\) nie jest poprawne, a jedynie suma prawdopodobieństw jest równa 1.
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
Weź rzut kostką i \(\displaystyle{ A}\)-parzyste, \(\displaystyle{ B}\) nieparzyste
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\), ale różne pstwo od jedynki
A suma daje jedynke
Wtedy
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\), ale różne pstwo od jedynki
A suma daje jedynke
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 lis 2015, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 11 razy
zdarzenia jednakowo prawdopodobne
A co w sumie oznacza, że zawsze zachodzi przynajmniej jedno z nich?