w urnie jest piecz kul 1,2,3,4,5 losujemy bez zwracania trzy kule numery zapisujemy w kolejności losowania tworzą liczbę trzycyfrową. oblicz prawdopodobieństwo podzielności przez :
A)2
B)4
C)25
D)5
Proszę jak najbardziej dokładnie i napisać czym robimy to (kombinacja,wariacja czy co)
urna z kulami
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
urna z kulami
Wariacja bez powtórzeń (bierzemy 3 kule na \(\displaystyle{ {5 \choose 3}}\) sposobów, a później permutujemy - \(\displaystyle{ 3!}\) - i wychodzi wzór na ową wariację ;]).
Sprawdź cechy podzielności i zobacz, ile jest możliwych liczb jakie da się ułożyć, by spełniały dany podpunkt. Już bardzo podobne zadanie gdzieś robiłem, możesz poszukać wśród moich postów z probabilistyki ;]
Sprawdź cechy podzielności i zobacz, ile jest możliwych liczb jakie da się ułożyć, by spełniały dany podpunkt. Już bardzo podobne zadanie gdzieś robiłem, możesz poszukać wśród moich postów z probabilistyki ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
urna z kulami
nie rozumiem jak to zrobić żeby sprawdzić cechy podzielności no np: ma być podzielne przez 2 to na końcu musi być 2 lub 4 i to są dwa elementy bo reszta ta z przodu nas nie obchodzi ale jak to teraz zapisać w równaniu?
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
urna z kulami
Podzielne przez dwa:
dwie możliwości ostatniej liczby: 2
reszta kul: wariacja bez powtórzeń, wybieramy 2 pozostałe: \(\displaystyle{ \frac{4!}{2!}}\)
Jest \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{4!}{2!}}\) możliwości.
dwie możliwości ostatniej liczby: 2
reszta kul: wariacja bez powtórzeń, wybieramy 2 pozostałe: \(\displaystyle{ \frac{4!}{2!}}\)
Jest \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{4!}{2!}}\) możliwości.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
urna z kulami
a to teraz jak to będzie z podzielnym przez 25 bo dalej nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. proszę o równanie bo łatwiej sobie uzmysłowię to
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
urna z kulami
Jakie tam równanie ;]
Podzielne przez 25 są liczby o końcach 00, 25, 50, 75. Z Twojego zbioru da się ułożyć jedynie 25, resztę liter dobierasz dowolnie ;]
Z kolei jeśli chcesz dokładne obliczenia, to tutaj:
Podzielne przez 25 są liczby o końcach 00, 25, 50, 75. Z Twojego zbioru da się ułożyć jedynie 25, resztę liter dobierasz dowolnie ;]
Z kolei jeśli chcesz dokładne obliczenia, to tutaj:
Ukryta treść: