Witam Wszystkich Forumowiczów,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania o poniższej treści, ponieważ nie jestem w stanie sobie poradzić.
Centrala telefoniczna obsługuje dwustu abonentów. Prawdopodobieństwo tego, że w ciągu jednej minuty abonent zadzwoni do centrali jest równe 0,02. Znaleźć dokładną i przybliżoną wartość prawdopodobieństwa tego, że w ciągu jednej minuty zadzwoni co najmniej jeden abonent.
Pozdrawiam,
Kamil
Centrala telefoniczna
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Centrala telefoniczna
Przez przeciwne bym robiła:
A- zdarzenie- abonent zadzwoni do centrali
A'- zdarzenie abonent nie zadzwoni do centrali
P(A)=0,02
P(A')=0,98
Z- przynajmniej jeden zadzwoni
\(\displaystyle{ P(Z)=1-(0,98)^{200} \approx 0,98}\)
(nie jestem pewna rozwiazania)
A- zdarzenie- abonent zadzwoni do centrali
A'- zdarzenie abonent nie zadzwoni do centrali
P(A)=0,02
P(A')=0,98
Z- przynajmniej jeden zadzwoni
\(\displaystyle{ P(Z)=1-(0,98)^{200} \approx 0,98}\)
(nie jestem pewna rozwiazania)