Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Mam kłopot z rozwiązaniem tego zadania:
Spośród cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\) losujemy ze zwracaniem trzy układając je w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej.
Wyliczyłem ilość liczb parzystych (czyli podzielne przez 2 )..
Oraz to:
Do windy na parterze 18-pietrowego domu weszło 4 pasażerów. Każdy z pasażerów może wysiąść na dowolnym piętrze, począwszy od dwunastego, z tym samym prawdopodobieństwem. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) wszyscy wysiądą na 16 piętrze,
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze,
c) wszyscy wysiądą na różnych piętrach.
Spośród cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7,8,9\}}\) losujemy ze zwracaniem trzy układając je w kolejności losowania w liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej.
Wyliczyłem ilość liczb parzystych (czyli podzielne przez 2 )..
Oraz to:
Do windy na parterze 18-pietrowego domu weszło 4 pasażerów. Każdy z pasażerów może wysiąść na dowolnym piętrze, począwszy od dwunastego, z tym samym prawdopodobieństwem. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) wszyscy wysiądą na 16 piętrze,
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze,
c) wszyscy wysiądą na różnych piętrach.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2010, o 18:28 przez pracowity, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Ilość liczb parzystych masz, czyli musisz jeszcze wyliczyć ilość wszystkich liczb 3-cyfrowych utworzonych przez losowanie ze zwracaniem.
Cyfry mogą się powtarzać - wariacja z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}=W_9^3}\)
Cyfry mogą się powtarzać - wariacja z powtórzeniami.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}=W_9^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
No tak to też miałem: i wtedy \(\displaystyle{ \frac{364}{729}= 0,494}\), a w odpowiedziach jest 0,4444
Ostatnio zmieniony 2 paź 2010, o 18:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
No bo źle obliczyłeś ilość liczb parzystych.
Na końcu możesz mieć \(\displaystyle{ 2, 4, 6, 8}\).
Dwie początkowe cyfry można wybrać na \(\displaystyle{ W_9^2=81}\) sposobów, razem \(\displaystyle{ 81\cdot 4=324}\).
I już masz wynik.
Na końcu możesz mieć \(\displaystyle{ 2, 4, 6, 8}\).
Dwie początkowe cyfry można wybrać na \(\displaystyle{ W_9^2=81}\) sposobów, razem \(\displaystyle{ 81\cdot 4=324}\).
I już masz wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Zadanie 2)
Wszystkich pięter do wysiadania mamy 7.
Wszystkie możliwe sposoby wysiadania to 4-elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 7-elementowego
a) to chyba nie wymaga wyjaśnienia?
b) to co w a) pomnożone przez 7
c) 4-elementowa wariacja bez powtórzeń ze zbioru 7-elementowego
Wszystkich pięter do wysiadania mamy 7.
Wszystkie możliwe sposoby wysiadania to 4-elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 7-elementowego
a) to chyba nie wymaga wyjaśnienia?
b) to co w a) pomnożone przez 7
c) 4-elementowa wariacja bez powtórzeń ze zbioru 7-elementowego
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
mam pytanie do podpunktu a) Jaka powinna być moc A?mat_61 pisze:Zadanie 2)
Wszystkich pięter do wysiadania mamy 7.
Wszystkie możliwe sposoby wysiadania to 4-elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 7-elementowego
a) to chyba nie wymaga wyjaśnienia?
b) to co w a) pomnożone przez 7
c) 4-elementowa wariacja bez powtórzeń ze zbioru 7-elementowego
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
zad 1. \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\) bo dwa pierwsze losowania nie mają ŻADNEGO znaczenia.-- 2 paź 2010, o 20:48 --Jeżeli jest osiemnastopiętrowy dom to dlaczego w rozwiązaniu używa się siedmiu pięter?
a) moc A jest 1 bo istnieje tylko jedna mozliwosc aby wszyscy wysiedli dokładnie na wskazanym pietrze
reszta analogicznie do odp mat_61
a) moc A jest 1 bo istnieje tylko jedna mozliwosc aby wszyscy wysiedli dokładnie na wskazanym pietrze
reszta analogicznie do odp mat_61
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej
Też się zastanawiałem nad tym co to za budynek i co jest na pierwszych jedenastu piętrach ale w treści zadania jest tak:Inkwizytor pisze:Jeżeli jest osiemnastopiętrowy dom to dlaczego w rozwiązaniu używa się siedmiu pięter?
Każdy z pasażerów może wysiąść na dowolnym piętrze, począwszy od dwunastego
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy