stare i nowe
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 3 razy
stare i nowe
Z szuflady w której znajduje się 10 piłek tenisowych w tym 6 nowych wyjmujemy 4 piłki.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania więcej piłek nowych niż starych.
Prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ \frac{38}{21}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{76}{7}}\)
Proszę aby ktoś sprawdził to zadanie.
Prawidłowy wynik to: \(\displaystyle{ \frac{38}{21}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{76}{7}}\)
Proszę aby ktoś sprawdził to zadanie.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, o 00:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po to jest LaTeX, żeby zapisywać w nim wyrażenia matematyczne...
Powód: Po to jest LaTeX, żeby zapisywać w nim wyrażenia matematyczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
stare i nowe
Mam takie same zadanie jak ty mój wynik to \(\displaystyle{ \frac{38}{21}}\). Niestety okazuje się że jest błędny. Kompletnie nie wiem jak teraz zrobić to zadanie. Może ktoś zaprezentować jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, o 00:36 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
stare i nowe
Czyli 3 lub 4 nowe.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{6\choose 3}{4\choose 1}+{6\choose 4}{4\choose 0}}{{10\choose 4}}}\)
[edit] Poprawiłem w liczniku 10 na 4.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{6\choose 3}{4\choose 1}+{6\choose 4}{4\choose 0}}{{10\choose 4}}}\)
[edit] Poprawiłem w liczniku 10 na 4.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, o 09:05 przez piasek101, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
stare i nowe
Który wynik jest prawidłowy? \(\displaystyle{ \frac{43}{42}}\) czy \(\displaystyle{ \frac{81}{14}}\)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, o 00:37 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
stare i nowe
zaden
Ludzie, co wy macie z tymi podwójnymi odpowiedziami???
Poza tym czy umiecie czytac co napisano kilka postów wcześniej: ŻADNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO NIE MOŻE BYĆ WIEKSZE OD 1!!!
Ludzie, co wy macie z tymi podwójnymi odpowiedziami???
Poza tym czy umiecie czytac co napisano kilka postów wcześniej: ŻADNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO NIE MOŻE BYĆ WIEKSZE OD 1!!!
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, o 23:07 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
stare i nowe
https://matematyka.pl/210928.htm
Znalazłem takie samo zadanie ale sposób rozwiązania jest inny...
Znalazłem takie samo zadanie ale sposób rozwiązania jest inny...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
stare i nowe
Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{14}}\) dobrze?
Naucz się wreszcie stosować LaTeX-a, bo następnym razem poleci ostrzeżenie.
Lbubsazob
Naucz się wreszcie stosować LaTeX-a, bo następnym razem poleci ostrzeżenie.
Lbubsazob
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
stare i nowe
\(\displaystyle{ {6\choose 3}}\)=5
\(\displaystyle{ {4 \choose 1}}\)=0
\(\displaystyle{ {6 \choose 4}}\)=15
\(\displaystyle{ {4 \choose 0}}\)=1
\(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\)=210
Dobrze to obliczyłem?
\(\displaystyle{ {4 \choose 1}}\)=0
\(\displaystyle{ {6 \choose 4}}\)=15
\(\displaystyle{ {4 \choose 0}}\)=1
\(\displaystyle{ {10 \choose 4}}\)=210
Dobrze to obliczyłem?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy