Dzień dobry Jestem tutaj nowa i od razu zastrzegam, że jeśli coś zrobiłam źle to przyjmuję wszelką krytykę
Będę też wdzięczna po sam grób osobie, która mi pomoże z tym małym problemem...
1) Pomalowany sześcian pocięto na 1000 jednakowych sześcianików i wrzucono je do pudełka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany sześcian ma pomalowaną:
a) tylko jedną ścianę
b) co najmniej jedną ścianę?
2) Wśród 12 zdjęć 4 są kolorowe. Wybrano losowo trzy zdjęcia. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń, że śród wybranych zdjęć:
a) dokładnie dwa są kolorowe
b) co najmniej jedno jest kolorowe
3) Spośród 20 różnych pytań egzaminacyjnych zdający, zna odpowiedź tylko na 15 pytań.
Oblicz prawdopodobieństwo, że zdający zna odpowiedź na co najmniej 2 z 3 wybranych pytań.
4) Wśród 20 sztuk towaru 12 sztuk jest I gatunku, 5 jest II gatunku i 3 braki. Wybrano losowo 4 sztuki towaru.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrano co najmniej 2 sztuki I gatunku i ani jednego braku.
5) Autobus z 4 pasażerami zatrzymuje się na 6 przystankach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) każdy pasażer wysiądzie na innym przystanku
b) wszyscy wysiadają na tym samym przystanku
Rachunek Prawdopodobieństwa
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Rachunek Prawdopodobieństwa
1. Wsk. Kazdy sześcianik będzie miał 1/10 wysokości,szerokości i długosci pierowtnego sześcianu.
2. Wsk. Skorzystaj ze schematu Bernoulliego.
3. Jak wyżej.
4. Policz ilość sytuacji sprzyjających do wszystkich mozliwych.
5. Jak wyżej.
To są ogólne wskazówki dotyczace zadań - w razie dalszych problemów napisz swoje rozwiązania i na pewno otrzymasz dalsza pomoc.
2. Wsk. Skorzystaj ze schematu Bernoulliego.
3. Jak wyżej.
4. Policz ilość sytuacji sprzyjających do wszystkich mozliwych.
5. Jak wyżej.
To są ogólne wskazówki dotyczace zadań - w razie dalszych problemów napisz swoje rozwiązania i na pewno otrzymasz dalsza pomoc.
Rachunek Prawdopodobieństwa
Ok, dzięki
Pokombinowałam trochę,a le matematyk ze mnie żaden, więc przypuszczam, że coś zawaliłam
Mogę prosić o sprawdzenie i ewentualne nawrócenie? :p
2.
a) \(\displaystyle{ \frac{24}{81}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{8}{9}}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{496128}{243}}\)
To z całą pewnością coś popsułam...
4.
\(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
5.
\(\displaystyle{ \frac{6}{6}}\)
Pokombinowałam trochę,a le matematyk ze mnie żaden, więc przypuszczam, że coś zawaliłam
Mogę prosić o sprawdzenie i ewentualne nawrócenie? :p
2.
a) \(\displaystyle{ \frac{24}{81}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{8}{9}}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{496128}{243}}\)
To z całą pewnością coś popsułam...
4.
\(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
5.
\(\displaystyle{ \frac{6}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Rachunek Prawdopodobieństwa
zad 5
a) \(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{6 ^{4} }}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{6}{6 ^{4} }}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{6 ^{4} }}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{6}{6 ^{4} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rachunek Prawdopodobieństwa
Ponieważ pasażerów jest 4 a przystanków 6, to będzie:math questions pisze:zad 5
a) \(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{6 ^{4} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}{6 ^{4} }}\)
To w liczniku to jest oczywiście 4-elementowa wariacja bez powtórzeń ze zbioru 6-elementowego
Zad. 1) Zastanów się i oblicz ile będzie sześcianików z jedną (te na "środku" ścian), dwoma (te na krawędziach), trzema (te na narożach) pomalowanymi ścianami oraz niepomalowanych (te wewnątrz).
-- 29 wrz 2010, o 19:36 --
Napisz nie tylko wynik ale całe obliczenia, bo z tego co widzę to te wyniki są złe i nie potrafię Ci powiedzieć gdzie robisz błąd. Choć te zadania można robić korzystając ze schematu Bernouliego to polecałbym jednak standardowe kombinacje. Dla przykładu b) wykorzystaj p-stwo zdarzenia przeciwnego: B' - wszystkie zdjęcia będą czarno białe.Mokate pisze:Ok, dzięki
Pokombinowałam trochę,a le matematyk ze mnie żaden, więc przypuszczam, że coś zawaliłam
Mogę prosić o sprawdzenie i ewentualne nawrócenie? :p
2.
a) \(\displaystyle{ \frac{24}{81}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{8}{9}}\)
-- 29 wrz 2010, o 19:52 --
Zgadza się. Zrób korzystając ze schematu Bernouliego. Proponuję na początek wyznaczyć dane do wzoru:Mokate pisze:3.
\(\displaystyle{ \frac{496128}{243}}\)
To z całą pewnością coś popsułam...
- dla dwóch znanych odpowiedzi:
\(\displaystyle{ p=...; \ q=...; \ N=...; \ k=...}\)
- dla trzech znanych odpowiedzi:
\(\displaystyle{ p=...; \ q=...; \ N=...; \ k=...}\)
Tutaj też nie najlepiej. Rada taka jak poprzednio: napisz całe rozwiązanie (ilość możliwości obliczysz z kombinacji).Mokate pisze:4.
\(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)