Wzory prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Wzory prawdopodobieństwa

Post autor: Petermus »

Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(A) =0,12}\) i \(\displaystyle{ P(B') =0,7}\) oraz [ex]P(A cup B)=0,4[/latex].
Oblicz:
\(\displaystyle{ P(A \cap B), P(A \backslash B), P(A' \cap B)}\)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, o 18:41 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wzory prawdopodobieństwa

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)

\(\displaystyle{ P(A \setminus B)=P(A)-P(A \cap B)}\)

\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A \cap B)}\)
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Wzory prawdopodobieństwa

Post autor: Konikov »

PETERMUS pisze:Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) takie, że \(\displaystyle{ P(A) =0,12}\) i \(\displaystyle{ P(B') =0,7}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,4}\).
Oblicz:
\(\displaystyle{ P(A \cap B), P(A \backslash B), P(A' \cap B)}\)
Narysuj sobie i staraj się sprowadzać do znanych wartości.

Hint0:
Ukryta treść:    
Hint1:
Ukryta treść:    
Hint2:
Ukryta treść:    
Hint3:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ