Proszę o pomoc, co robie źle :
Zadanie: Jakie jest prawdopodobienstwo ze w 2 rzutach kostką wypadnie liczba oczek mniejsza niz 4.
Ja robię to w ten sposób (błędny)
\(\displaystyle{ |\Omega|= 11 = \{ 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12\} \\
A = 2 = \{ 2,3 \}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega} = \frac{2}{11}}\)
Prosze o skorygowanie gdzie popełniam błąd
Blad w prostym elementarnym zadaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ustrzyki Grn
- Podziękował: 2 razy
Blad w prostym elementarnym zadaniu
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 17:57 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Blad w prostym elementarnym zadaniu
Zacznijmy od tego że
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 6 \cdot 6 = 36}\)
teraz zdarzenie A w którym liczba oczek ma być mniejsza niż 4, wypiszmy więc takie rzuty:
\(\displaystyle{ A = (1,1), (1,2), (2,1)}\)
stąd
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 3}\)
Teraz już łatwo policzyć.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 6 \cdot 6 = 36}\)
teraz zdarzenie A w którym liczba oczek ma być mniejsza niż 4, wypiszmy więc takie rzuty:
\(\displaystyle{ A = (1,1), (1,2), (2,1)}\)
stąd
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 3}\)
Teraz już łatwo policzyć.