Losowanie kul
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 8 razy
Losowanie kul
Spośród 6 kul białych i 8 czarnych losujemy kolejno dwie kule,a następnie z tych dwóch kul losujemy jedną kulę.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wylosujemy kulę białą?
Wyszło \(\displaystyle{ \frac{39}{91}}\) Proszę o sprawdzenie.
Wyszło \(\displaystyle{ \frac{39}{91}}\) Proszę o sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 20:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 wrz 2010, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 6 razy
Losowanie kul
Wydaje mi się że twój wynik jest dobry ale...lepiej będzie jak ktoś inny jeszcze Ci to sprawdzi...bo ja nie jestem pewien...
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Losowanie kul
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{6}{14}=\frac{3}{7}=\frac{39}{91}}\). Czyli jest dobrze. Oczywiście z tym losowaniem najpierw dwóch kul to podpucha o czym pisałem już tu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 8 razy
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Losowanie kul
Wylosowanie uprzednie 2 to ściema, bo nie sprawdzamy ich koloru.milapogodynka pisze:Twoim zdaniem jaki jest poprawny wynik?Możesz pokazać jak ty zrobiłbyś to zadanie?
Losujemy jedną z 14. 6 wygrywa. Prawdopodobieństwo wygranej:
\(\displaystyle{ \frac{6}{14}}\)
Skąd wziął się u Ciebie wynik pomnożony (góra i dół)? ;D
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, o 15:17 przez Konikov, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 8 razy
Losowanie kul
A mógłbyś napisać mi rozwiązanie tego zadania tak abym mogła wpisać je do zeszytu.Byłabym Ci bardzo wdzięczna.Nie moge zapisać samego wyniku.Bo to nie usatysfakcjonuje mojej profesorki.Od razu da mi pałe.Co do mojego wyniku zadania to na forum widziałam zadanie takie jak moje i poprawny wynik wyglądał tak:
6/14*5/13+6/14*8/13= Po obliczeniu tego wychodzi 39/91 chyba że coś pokręciłam w obliczeniach?
6/14*5/13+6/14*8/13= Po obliczeniu tego wychodzi 39/91 chyba że coś pokręciłam w obliczeniach?
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Losowanie kul
Masz niezrównoważoną profesorkę ;]
Twoje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{6}{14} \cdot \frac{5}{13}+\frac{6}{14} \cdot \frac{8}{13}= \frac{6}{14} \left( \frac{5 + 8}{13} \right) = \frac{6}{14} \cdot 1}\)
Pewnie że mogę:
\(\displaystyle{ \Omega =}\) wszystkie jednoelementowe podzbiory.
\(\displaystyle{ A =}\) wszystkie podzbiory zawierające jedną białą bilę.
\(\displaystyle{ |\Omega| = {16 \choose 1} = 16}\)
\(\displaystyle{ |A| = {6 \choose 1} = 6}\)
I podzielić ;]
Twoje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{6}{14} \cdot \frac{5}{13}+\frac{6}{14} \cdot \frac{8}{13}= \frac{6}{14} \left( \frac{5 + 8}{13} \right) = \frac{6}{14} \cdot 1}\)
Pewnie że mogę:
\(\displaystyle{ \Omega =}\) wszystkie jednoelementowe podzbiory.
\(\displaystyle{ A =}\) wszystkie podzbiory zawierające jedną białą bilę.
\(\displaystyle{ |\Omega| = {16 \choose 1} = 16}\)
\(\displaystyle{ |A| = {6 \choose 1} = 6}\)
I podzielić ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 8 razy