Rozkład prawdopodobieństwa liczby samochodów sprzedawanych przez pewnego dealera w ciągu tygodnia ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c}
liczba \ samochodów &prawdopodobieństwo\\ \hline
0 & 0,05 \\
1 & 0,15 \\
2 & 0,25 \\
3 & 0,40 \\
4 & 0,15 \\ \end{array}}\)
Obliczyć medianę liczby sprzedawanych samochodów.
Prawidłowa odpowiedź to 3, ale jak to obliczyć ????
mediana i prawdopodobieństwo
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
mediana i prawdopodobieństwo
Mediana (kwantyl rzędu p=1/2) to tak liczba \(\displaystyle{ x_p}\) dla której:
\(\displaystyle{ \sum\limits_{x_kq \frac{1}{2} q \sum\limits_{x_k q x_p}p_k}\)
słowem - suma prawdopodobieństw do tego punktu jest mniejsza lub równa 1/2.
Sumujemy: 0,05+0,15+0,25=0,45, czyli \(\displaystyle{ x_p=3}\)
\(\displaystyle{ \sum\limits_{x_kq \frac{1}{2} q \sum\limits_{x_k q x_p}p_k}\)
słowem - suma prawdopodobieństw do tego punktu jest mniejsza lub równa 1/2.
Sumujemy: 0,05+0,15+0,25=0,45, czyli \(\displaystyle{ x_p=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 7 gru 2005, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 14 razy
mediana i prawdopodobieństwo
wielkieeeeeeeee dzięki za bardzo jasne wytłumaczenie, naprawdę WIELKIE DZIEKI - "pomógł" się zdecydowanie Ci należy