Sosoby wyboru
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
Sosoby wyboru
Z grupy 3 kobiet i 4 mężczyzn wybieramy 3 osoby.Ile jest takich sposobów wyboru aby wśród wybranych osób
a)były same kobiety
b)było co najmniej dwóch mężczyzn
Odpowiedzi:
a)wybieram 3 osoby spośród 3 kobiet więc można zrobić to tylko w 1 sposób wybierając je wszystkie
b)sposobów wyboru jest 30
Proszę o sprawdzenie poprawnośći zrobionego zadania.
a)były same kobiety
b)było co najmniej dwóch mężczyzn
Odpowiedzi:
a)wybieram 3 osoby spośród 3 kobiet więc można zrobić to tylko w 1 sposób wybierając je wszystkie
b)sposobów wyboru jest 30
Proszę o sprawdzenie poprawnośći zrobionego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Sosoby wyboru
Jeśli ma być co najmniej dwóch mężczyzn to możemy wylosować:
(m,m,k) lub (m,m,m)
wtedy:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} + {4 \choose 3} = 22}\)
(m,m,k) lub (m,m,m)
wtedy:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {3 \choose 1} + {4 \choose 3} = 22}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 23:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
Sosoby wyboru
Miałam to samo co ty z tym wyjątkiem że jeszcze razy to:\(\displaystyle{ {3 \choose 0}}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Sosoby wyboru
ale co to bedzie za losowanie gdzie bedzie \(\displaystyle{ {3 \choose 0}}\)? Chodzi Ci ze 0 kobiet tak? to i tak nie ma znaczenia bo przecież \(\displaystyle{ {3 \choose 0} = 1}\)