Prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Paaulinnkaa93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 6 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: Paaulinnkaa93 »

Losujemy jedną spośród liczb trzycyfrowych. Prawdopodobieństwo wylosowania liczby, której suma cyfr jest większa od 25, wynosi:
a) \(\displaystyle{ \frac{4}{901}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{4}{899}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{300}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{1}{225}}\)

Jak to obliczyć? ;cc
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: blost »

jakie to moga byc liczby ?
8 9 9
9 8 9
9 9 8
9 9 9
i tyle...
ODPOWIEDZ