Kostka do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrekpiotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Kostka do gry

Post autor: piotrekpiotrek »

Rzucamy kostką do gry i monetą.Oblicz prawdopodobieństwo że wyrzucimy reszkę i co najwyżej 2 oczka.
Pomóżcie mi to rozwiązać
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Kostka do gry

Post autor: mmoonniiaa »

Interesują nas dwa przypadki: gdy wyrzucimy reszkę i jedno oczko oraz gdy wyrzucimy reszkę i dwa oczka.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{6} + \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{6} = \frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ