Trzy zakłady

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nicely
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 6 razy

Trzy zakłady

Post autor: nicely »

Trzy zakłady zaopatrują sklep w telefony:60% telefonów pochodzi z zakładu Z1 30% z Z2 10% z Z3.Wiadomo że znak jakości Q posiada 90% produkcji zakładu Z1 80% z Z2 i 60% z Z3.Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany telefon nie będzie posiadał znaku jakości Q.
Pomóżcie w tym zadaniu.
spriteforum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 3 razy

Trzy zakłady

Post autor: spriteforum »

Mam takie samo zadanie.Niestety nie jest jeszcze rozwiązane.Kompletnie nie wiem jak je zrobić
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Trzy zakłady

Post autor: janusz47 »

janusz47 pisze: \(\displaystyle{ \overline{Q}}\) -zdarzenie " losowo wybrany telefon nie będzie posiadał znaku jakości Q."
Z twierdzenia o prawdopodobieństwie zupełnym (całkowitym):
\(\displaystyle{ P(\overline{Q}) = P(Z_{1})P(\overline{Q}/Z_{1}) +P(Z_{2})P(\overline{Q}/Z_{2})+
P(Z_{3})P(\overline{Q}/Z_{3})}\)

\(\displaystyle{ P(\overline{Q}) = 0.6\cdot 0.1 + 0.3 \cdot 0.2 + 0.1 \cdot 0.4 = 0.16}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ