Bardzo proszę aby ktoś mi sprawdził takie zadanko:
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 13. Ile jest możliwych wyników wylosowania 2 asów?
\(\displaystyle{ {4\choose 2}}\) * \(\displaystyle{ {48\choose 2}}\) = 1128 * 6 = 6768
I jeszcze takie dwa:
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 10. Na ile sposobow mozemy wylosowac asa kier?
Odp: 3042312350
Podejrzewam, że trzeba policzyć \(\displaystyle{ {4\choose 1}}\) ale co potem?
Ile istnieje możliwości otrzymania przez brydżystę 13 kart jednakowego koloru?
Odp: 4.
Z góry dzięki.
Nieszczęsne karty
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubelskie
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Nieszczęsne karty
zad 2
\(\displaystyle{ {51\choose 9} \cdot{1\choose 1}=3042312350}\)
zad 1
\(\displaystyle{ {48\choose 11} \cdot{4\choose 2}}\)
zad. 3
nie wiem czy dobrze przepisałeś treść zad. 3
bo mamy 2 kolory czyli czerwony i czarny po 26 kart w talii więc mamy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot{26\choose 13}}\)
jesli sugerując sie odpowiedzią kolory to: pik, kier, karo, trefl
czyli mamy 13 kart róznego koloru więc brydzysta może otrzymać albo wszystkie piki, kiery, karo lub trefle
więc jest 4 takie mozliwości (tutaj kolejność nie ma znaczenia)
\(\displaystyle{ {51\choose 9} \cdot{1\choose 1}=3042312350}\)
zad 1
\(\displaystyle{ {48\choose 11} \cdot{4\choose 2}}\)
zad. 3
nie wiem czy dobrze przepisałeś treść zad. 3
bo mamy 2 kolory czyli czerwony i czarny po 26 kart w talii więc mamy:
\(\displaystyle{ 2 \cdot{26\choose 13}}\)
jesli sugerując sie odpowiedzią kolory to: pik, kier, karo, trefl
czyli mamy 13 kart róznego koloru więc brydzysta może otrzymać albo wszystkie piki, kiery, karo lub trefle
więc jest 4 takie mozliwości (tutaj kolejność nie ma znaczenia)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 22:18 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubelskie
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubelskie
Nieszczęsne karty
Żeby nie zakładać nowego tematu, wrzucę tu. Gdyby mi ktoś pomógł, byłabym wdzięczna.
Zadanie 1. Z pięciu prętów o długościach 1,2,3,4,5 jednostek długości wybieramy losowo 3. Oblicz prawdopodobieństwo, że z wybranych prętów można ułożyć trójkąt prostokątny.
Wypisałam wszystkie możliwe kombinacje - 56. Takich, z których można ułożyć trójkąt prostokątny, wyszło mi 18. Ale po dalszych obliczeniach nie chce mi wyjść tyle ile w odpowiedzi. (0,1).
Zadanie 2. W szufladzie leży 5 kartek ponumerowanych od 1 do 5. Losujemy kolejno bez zwracania 2 i zapisujemy ich numery. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - wylosowano liczbę, w której liczba dziesiątek jest większa od liczby jedności.
Zadanie 3. W torebce znajduje się 20 orzechów, wśród których jest 5% pustych. Z torebki wyjmujemy losowo 5. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania maksymalnej liczby orzechów pustych.
Zadanie 1. Z pięciu prętów o długościach 1,2,3,4,5 jednostek długości wybieramy losowo 3. Oblicz prawdopodobieństwo, że z wybranych prętów można ułożyć trójkąt prostokątny.
Wypisałam wszystkie możliwe kombinacje - 56. Takich, z których można ułożyć trójkąt prostokątny, wyszło mi 18. Ale po dalszych obliczeniach nie chce mi wyjść tyle ile w odpowiedzi. (0,1).
Zadanie 2. W szufladzie leży 5 kartek ponumerowanych od 1 do 5. Losujemy kolejno bez zwracania 2 i zapisujemy ich numery. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A - wylosowano liczbę, w której liczba dziesiątek jest większa od liczby jedności.
Zadanie 3. W torebce znajduje się 20 orzechów, wśród których jest 5% pustych. Z torebki wyjmujemy losowo 5. Oblicz prawdopodobieństwa otrzymania maksymalnej liczby orzechów pustych.