Piłki tenisowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
goodboy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

Piłki tenisowe

Post autor: goodboy »

Z szuflady w której znajduje sie 10 piłek tenisowych w tym sześć nowych wyjmujemy cztery piłki.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania więcej piłek nowych niż starych.
Może ktoś pomóc?
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Piłki tenisowe

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{6\choose 3} \cdot {4\choose 1}+{6\choose 4}}{{10\choose 4}}}\)


\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={10\choose 4}}\)

\(\displaystyle{ {6\choose 3} \cdot {4\choose 1}}\) na tyle sposobów można wybrać 3 nowe piłki i jedna starą

\(\displaystyle{ {6\choose 4}}\) na tyle sposobów mozna wybrać 4 nowe piłki
ODPOWIEDZ