Kostka sześcienna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nicely
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 6 razy

Kostka sześcienna

Post autor: nicely »

Rzucamy dwa razy sześcienna kostką do gry.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 25
Proszę o pomoc....w tym zadaniu
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Kostka sześcienna

Post autor: math questions »

a w czym masz problem ???
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Kostka sześcienna

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ |\Omega|=6^2=36\newline
A=\{ (5,5) \}\newline
|A|=1\newline
P(A)=\frac{1}{36}}\)
ODPOWIEDZ