uzasadnienie prawdopodobieństwo klasyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pilot1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

uzasadnienie prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: pilot1 »

niech \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\). Wiadomo że \(\displaystyle{ P(A)=0,6}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\). uzasadnij, że \(\displaystyle{ 0,1 \le P(A \cap B) \le 0,5}\)
Proszę pomóżcie. I opiszcie jakoś tak łopatologicznie dla mnie

aa i sory za omegę jeśli ktoś może niech powie jak się ją robi w tex:D
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 00:43 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

uzasadnienie prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \\
P(A \cup B) \le 1 \\
P(A \cup B) \ge P(A) \\
P(A \cup B) \ge P(B)}\)


-------------

\(\displaystyle{ \Omega \rightarrow}\) Omega
pilot1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

uzasadnienie prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: pilot1 »

dalej nie mogę tego pojąć
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

uzasadnienie prawdopodobieństwo klasyczne

Post autor: mat_61 »

Z pierwszych dwóch linijek możesz napisać:

\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A \cap B) \le 1}\)

Z dwóch ostatnich wynika, że\(\displaystyle{ P(A \cup B) \ge 0,6}\), czyli:

\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A \cap B) \ge 0,6}\)
ODPOWIEDZ