Talia kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrekpiotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Talia kart

Post autor: piotrekpiotrek »

Z talii \(\displaystyle{ 24}\) kart wylosowano \(\displaystyle{ 1}\) kartę.Prawdopodobieństwo,że wylosowano kiera lub asa,jest równe:
a)\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{11}{24}}\)
Zna ktos poprawną odpowiedz
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 00:44 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Talia kart

Post autor: wawek91 »

Spróbuj sam wymyślić. To będzie prawdopodobieństwo wylosowania asa dodac prawdopodobieństwo wylosowania kiera odjąc prawdopodobieństwo wylosowania asa kier.
piotrekpiotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Talia kart

Post autor: piotrekpiotrek »

Poprawna to b proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Talia kart

Post autor: mat_61 »

OK.
piotrekpiotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 6 razy

Talia kart

Post autor: piotrekpiotrek »

Dzięki
ODPOWIEDZ