Rzucono kostką do gry i monetą.Prawdopodobieństwo,że wyrzucono reszkę i co najwyżej 5 oczek,jest:
a)większe od 1/2
b)mniejsze od 1/2
c)równe 1/2
d)mniejsze od 1/3
Proszę o poprawną odpowiedz
Rzut kostką do gry i monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Rzut kostką do gry i monetą
\(\displaystyle{ |\Omega|=6\cdot 2=12\newline
A=\{(R,1), (R,2), (R,3),(R,4),(R,5)\}\newline
|A|=5\newline
P(A)=\frac{5}{12} < \frac{1}{2}}\)
A=\{(R,1), (R,2), (R,3),(R,4),(R,5)\}\newline
|A|=5\newline
P(A)=\frac{5}{12} < \frac{1}{2}}\)