Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry.Prawdopodobieństwo,że 2 razy wypadła parzysta liczba oczek jest równe:
a)1/2
b)1/4
c)1/3
d)1/6
Proszę o podanie poprawnej odpowiedzi.Z góru dziękuje.
kostka sześcienna
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
kostka sześcienna
\(\displaystyle{ |\Omega| = 6^2 = 36\newline
A=\{(2,2),(2,4),(2,6),(4,2),(4,4),(4,6),(6,2),(6,4),(6,6)\} \newline
|A| = 9\newline
P(A) = \frac{9}{36} = \frac{1}{4}}\)
A=\{(2,2),(2,4),(2,6),(4,2),(4,4),(4,6),(6,2),(6,4),(6,6)\} \newline
|A| = 9\newline
P(A) = \frac{9}{36} = \frac{1}{4}}\)