Witam.
W mojej mega ogromnej pracy domowej z matmy znalazły się dwa, które sprawiają mi trudność. Będe bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże w ich rozwiązaniu.
Zad 1. Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) każda osoba wysiądzie na innym piętrze,
b) wszyscy wysiądą na tym samym piętrze.
Zad 2. Dziesięć kul rozmieszczamy w dziesięciu szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że każda szuflada będzie zajęta (kule i szuflady rozróżniamy).
Winda, kule w szufladzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
Winda, kule w szufladzie.
2. Jeśli szufladę wybieramy losowo, to będzie to
\(\displaystyle{ \frac{9}{10}\frac{8}{10}...\frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{10}\frac{8}{10}...\frac{1}{10}}\)