Tramwaj, trzy wagony, sześciu pasażerów.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Daragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Tramwaj, trzy wagony, sześciu pasażerów.

Post autor: Daragon »

Do pustego tramwaju złożonego z trzech wagonów wsiada sześciu pasażerów, przy czym każdy z nich losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że do trzeciego wagonu wsiądzie trzech pasażerów.

Ja próbowałem zrobić to tak:

\(\displaystyle{ \Omega= 3^{6}=729}\)

\(\displaystyle{ A= \frac{6!}{(6-3)!}= \frac{6*5*4*3*2*1}{3*2*1} = 120}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{120}{729}}\)

Jednak wynik to \(\displaystyle{ P= \frac{160}{729}}\)
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

Tramwaj, trzy wagony, sześciu pasażerów.

Post autor: drunkard »

Możesz potraktować to jako schemat Bernoulliego z prawodopodobieństwem sukcesu w pojedynczej próbie \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i szukasz prawdopodobieństwa dokładnie trzech sukcesów w sześciu próbach - powinieneś dostać \(\displaystyle{ \frac{160}{729}}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, o 10:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Daragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 26 wrz 2009, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jelenia Góra
Podziękował: 1 raz

Tramwaj, trzy wagony, sześciu pasażerów.

Post autor: Daragon »

Rzeczywiście wychodzi - teraz żaden tramwaj nie stanie mi na drodze xD
ODPOWIEDZ