Grupa składająca się z 6 dziewcząt i 5 chłopców
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
Grupa składająca się z 6 dziewcząt i 5 chłopców
Hania i Marcin są w grupie składającej się z 6 dziewcząt i 5 chlopców.Wszystkie dzieci ustawiają sie w sposób losowy w szereg.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że a)pomiedzy Hanią i Marcinem nie stoi żadne inne dziecko b)pierwsza w szeregu stoi dziewczynka.Proszę o pomoc w tym zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Grupa składająca się z 6 dziewcząt i 5 chłopców
a)
\(\displaystyle{ 2! \cdot 9! \cdot 10}\)
b) \(\displaystyle{ 6\cdot 10!}\)
\(\displaystyle{ 2! \cdot 9! \cdot 10}\)
b) \(\displaystyle{ 6\cdot 10!}\)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, o 17:28 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Grupa składająca się z 6 dziewcząt i 5 chłopców
b) Na pierwsze miejsce wybieramy jedną z 6 dziewczynek, a resztę rozmieszczamy dowolnie (hint: kombinacje i permutacje)
a) Najpierw rozstawiamy gdzieś Hanię i Marcina, a resztę dzieci później dowolnie.
a) Najpierw rozstawiamy gdzieś Hanię i Marcina, a resztę dzieci później dowolnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy