Wylosowanie chłopca
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wylosowanie chłopca
Z klasy liczącej 10 chłopców i 20 dziewcząt wybieramy losowo dwie osoby,a następnie spośród nich jedną.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania chłopca.Może ktoś wie jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie chłopca
Z całkowitego :
\(\displaystyle{ 1\cdot\frac{{10\choose 2}{20\choose 0}}{{30\choose 2}}+0,5\cdot\frac{{10\choose 1}{20\choose 1}}{{30\choose 2}}}\) (pytaj)
\(\displaystyle{ 1\cdot\frac{{10\choose 2}{20\choose 0}}{{30\choose 2}}+0,5\cdot\frac{{10\choose 1}{20\choose 1}}{{30\choose 2}}}\) (pytaj)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Wylosowanie chłopca
Nic z tego nie rozumiem w szkole robiliśmy to na drzewkach i ten zapis nic mi nie mówi.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie chłopca
Bo to to samo co drzewko.
Albo wybierzemy z klasy dwóch chłopaków (wtedy dalej mamy pewność, że zadziała - stąd razy 1).
Albo wybierzemy 1 chłopaka i jedną dziewczynę (wtedy razy 0,5 - bo taka szansa na chłopaka).
Albo ............... 2 dziewczyny (nieistotne bo szans na chłopaka już nie ma, albo jak ktoś woli jest razy zero).
Ponieważ jest albo (w znaczeniu lub) to otrzymane dodajemy.
Albo wybierzemy z klasy dwóch chłopaków (wtedy dalej mamy pewność, że zadziała - stąd razy 1).
Albo wybierzemy 1 chłopaka i jedną dziewczynę (wtedy razy 0,5 - bo taka szansa na chłopaka).
Albo ............... 2 dziewczyny (nieistotne bo szans na chłopaka już nie ma, albo jak ktoś woli jest razy zero).
Ponieważ jest albo (w znaczeniu lub) to otrzymane dodajemy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie chłopca
Nie wiem na jakim poziomie jesteście stad napisałem z kombinacji.
Bez nich :
- pierwszy chłopak i drugi chłopak
- pierwszy chłopak i druga dziewczyna lub pierwsza dziewczyna i drugi chłopak.
Bez nich :
- pierwszy chłopak i drugi chłopak
- pierwszy chłopak i druga dziewczyna lub pierwsza dziewczyna i drugi chłopak.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Wylosowanie chłopca
Ja tu chyba czegoś nie rozumiem.. przecież pierwszy wybór jest bez znaczenia, a prawdopodobieństwo, że to chłopak to \(\displaystyle{ \frac{10}{30} = \frac{1}{3}}\) naprawdę trzeba mnożyć i dzielić 6 symboli newtona, liczyć kombinacje itd.?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 23:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie chłopca
PMichalak pisze:Ja tu chyba czegoś nie rozumiem.. przecież pierwszy wybór jest bez znaczenia, a prawdopodobieństwo, że to chłopak to \(\displaystyle{ \frac{10}{30} = \frac{1}{3}}\) naprawdę trzeba mnożyć i dzielić 6 symboli newtona, liczyć kombinacje itd.?
przecież piasek101 pisze:Nie wiem na jakim poziomie jesteście stad napisałem z kombinacji.
Bez nich :
- pierwszy chłopak i drugi chłopak
- pierwszy chłopak i druga dziewczyna lub pierwsza dziewczyna i drugi chłopak.