Dwie symetryczne monety

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mab0913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 3 razy

Dwie symetryczne monety

Post autor: mab0913 »

Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami.Oblicz prawdopodobieństwo,że wyrzucimy co najwyżej jednego orła.Proszę o pomoc w tym zadaniu
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Dwie symetryczne monety

Post autor: math questions »

a gdzie problem??
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Dwie symetryczne monety

Post autor: pawels »

W zadaniach w których pojawiają się słowa typu "co najwyżej", "co najmniej" itp warto policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego- jest to zazwyczaj dużo prostsze: Zdarzenie przeciwne polega na tym, że na obu monetach znajdzie się orzeł, czyli jego prawdopodobieństwo to po prostu iloczyn prawdopodobieństwo pojawienia się orła na poszczególnych monetach, czyli wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Wówczas szukane prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{4}=\frac{3}{4}}\).
mab0913
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 sty 2010, o 19:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 3 razy

Dwie symetryczne monety

Post autor: mab0913 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ