prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
mam problem z zadaniem:
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że \(\displaystyle{ B \subset A,}\) \(\displaystyle{ P(A)=0,8}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B).}\)
pomoże ktoś?
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że \(\displaystyle{ B \subset A,}\) \(\displaystyle{ P(A)=0,8}\) i \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B).}\)
pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, o 11:29 przez ziarenko, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
Czegoś brakuje tam chyba o \(\displaystyle{ B \cap A}\). Tak czy siak przyda sięwzorek:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
wzorek znam. pomyliłam się przy przepisywaniu. teraz już jest poprawna treść
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
Zatem wskazówka:
Co możesz powiedzieć o zbiorze \(\displaystyle{ A \cap B}\) gdy \(\displaystyle{ B \subset A}\) ?
Co możesz powiedzieć o zbiorze \(\displaystyle{ A \cap B}\) gdy \(\displaystyle{ B \subset A}\) ?
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
właśnie szukałam i niewiele mogę powiedzieć;p w tym problem.-- 19 wrz 2010, o 11:57 --pewnie że wtedy \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\). tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
Równość \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\) oznacza, że zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) są niezależne, a takiej informacji nie mamy.
Narysuj sobie najlepiej dwa zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) tak aby \(\displaystyle{ B \subset A}\). Jak wygląda wtedy \(\displaystyle{ A \cap B}\) ?
Narysuj sobie najlepiej dwa zbiory \(\displaystyle{ A,B}\) tak aby \(\displaystyle{ B \subset A}\). Jak wygląda wtedy \(\displaystyle{ A \cap B}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
prawdopodobieństwo (znaleźć sumę)
dzięki. czyli końcowym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)}\)