W urnie jest n kul, w tym 4 czarne, a pozostale biale. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Prawdopodobienstwo tego, ze wylosujemy kule roznego koloru wynosi 4/7. Ile jest kul białych w urnie?
Nie potrafie rozwiązac tego zadania.
Matematyka mnie przerasta.
Pomoze ktos?
W urnie jest n kul....
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
W urnie jest n kul....
zrób tak
4 - kule czarne
n-4 - kule białe
n - wszystkie kule
z drzewka wychodzi nam że losujemy najpierw biała potem czarna lub najpierw czarna potem biała
\(\displaystyle{ \frac{n-4}{n}*\frac{4}{n-1} + \frac{4}{n}*\frac{n-5}{n-1}= \frac{4}{7}}\)
obliczasz cos takiego i powinno wyjsc n.
4 - kule czarne
n-4 - kule białe
n - wszystkie kule
z drzewka wychodzi nam że losujemy najpierw biała potem czarna lub najpierw czarna potem biała
\(\displaystyle{ \frac{n-4}{n}*\frac{4}{n-1} + \frac{4}{n}*\frac{n-5}{n-1}= \frac{4}{7}}\)
obliczasz cos takiego i powinno wyjsc n.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 18:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- wh0ami
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd ;)
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 5 razy
W urnie jest n kul....
a nie powinno być \(\displaystyle{ \frac{n-4}{n}*\frac{4}{n-1} + \frac{4}{n}*\frac{n-4}{n-1}= \frac{4}{7}}\) ?`vekan pisze:\(\displaystyle{ \frac{n-4}{n}*\frac{4}{n-1} + \frac{4}{n}*\frac{n-5}{n-1}= \frac{4}{7}}\)
bo przeciez po wylosowaniu czarnej liczba bialych nie zmalala