Hej,
Czy moglibyście mi pomóc w rozwiązaniu tych dwóch zadań
1):arrow: Urządzenie składa się z trzech elementów typu A, trzech typu B i czterech typu C.
Urządzenie przestaje działać jeśli sprawna są mniej niż dwa elementy danego typu
Prawdopodobieństwo zepsucia się poszczególnych elementów w określonym czasie t wynosi
P(A)=P(B)=0.1, P(C)=0.2
a) jakie jest prawdopodobieństwo, że urządzenie przestanie działać w czasie t
b) urządzenie przestało działać w czasie t. Jakie jest prawdopodobieństwo, że stało się to na skutek awarii elementów tupu A lub C
2)
Stos cegieł składa się z partii pochodzących z pięciu różnych wytwórni. Producenci poszczególnych partii podają prawdopodobieństwo dobrej jakości swoich wyrobów jako:
p1=0.95 p2=0.9 p3=0.98 p4=0.92 p5=0.96
Wybierając w sposób losowy 10 sztuk partii pierwszej i drugiej, 20 sztuk partii trzeciej, oraz po 30 sztuk z partii czwartej i piątej okazało się, że wśród 100 cegieł było 11 wadliwych.
Korzystając z Centralnego Twierdzenia Granicznego oblicz jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia
Oto do czego udało mnie się dość, jednakże nie wiem na ile moje rozumowanie jest poprawne
1)
urządzenie nawali, jak nawalą 2 lub 3 elementy A lub B, lub 2, 3 lub 4 elementy C
\(\displaystyle{ P(nA)=P(nB)= {3 \choose 2} 0.1^{2}0.9^{1}+{3 \choose 3} 0.1^{3}0.9^{0}=0.0279}\)
\(\displaystyle{ P(nC)={4 \choose 2} 0.2^{2}0.8^{2}+{4 \choose 3} 0.2^{3}0.8^{1}+{4 \choose 4} 0.2^{4}0.8^{0}=0.1808}\)
\(\displaystyle{ P(n)=P(na)+P(nB)+P(nC)=0.2366}\)
2)n=100 S=100-11=89
z prawdopodobieństwa całkowitego znajdujemy
\(\displaystyle{ p=p1*0.1+p2*0.1+p3*0.2+p3*0.3+p4*0.3=0.945}\)
\(\displaystyle{ np=94.5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{npq}=2.279}\)
normalizacja do rozkładu normalnego wygląda następująco \(\displaystyle{ \frac{S-np}{\sqrt{npq}}}\)
\(\displaystyle{ P(\frac{89-0.5-94.5}{2.279}<z<\frac{89+0.5-94.5}{2.279})=F(2.63)-F(2.19)=0.9957-9857=0.01}\)
za wszelką pomoc serdecznie dziękuję
Trzyelementowe urządzenie|Stos Cegieł
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 18:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: GDANSK
- Podziękował: 1 raz
Trzyelementowe urządzenie|Stos Cegieł
ktoś się orientuje czy są to poprawne "rozwiązania"....?
sama szukam jak je zrobić
sama szukam jak je zrobić