tw. kołmogorowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
repoka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 13 maja 2010, o 13:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

tw. kołmogorowa

Post autor: repoka »

Mam ogromną prośbę. W sobotę mam dalszą częśc egz. z rachunku prawdopodobieństwa, dlatego, że "wyłozyłam się" na tw. Kołmogorowa. tzn, nie wiem jakiego brakuje mi założenia, ponieważ odpowiadając wypisałam tezę tw., później def. MPWL i lematy: Kroneckera i jeszcze jeden o zbieżności prawie na pewno \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (\xi_n -E\xi_n)}\). I teraz na podstawie tych lematów mam dojśc do tego jakiego założenia mi brakuje. Mógłby mi ktoś pomóc ? Gdyż nie wiem co mam z tym zrobic.
Proszę o pomoc.
Wypiszę jeszcze tw. Kołmogorowa: Jeśli \(\displaystyle{ (\xi_n)_{n \in \mathbb{N}}}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych całkowalnych z kwadratem, a \(\displaystyle{ (b_n)_{n \in \mathbb{N}}}\) jest rosnącym do \(\displaystyle{ + \infty}\) ciągiem liczb dodatnich oraz : \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{D^2\xi_n}{(b_n)^2}< \infty}\), to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1}{b_n}\sum_{k=1}^{ \infty } (\xi_k -E\xi_k) =0 p.n.}\)
ODPOWIEDZ