zadanie 1
Z urny, w której sa cztery kule o numerach: 1,2,4 i 6 losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że numer drugiej kuli będzie o 2 większy od numeru pierwszej kuli.
(w tym zadaniu nie wiem tylko dlaczego omega wynosi 12...)
zadanie 2
Ze zbiorów A = {1,2,3} i B= {4,5,6} losujemy po jednej liczbie. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy dwie liczby parzyste?
zadanie 3
Na pewnej loterii jest 120 losów, a prawdopodobieństwo wygranej, jeżeli kupimy jeden los, jest równe 0,05. Ile trzeba dołożyć losów wygrywających, aby prawdopodobieństwo wygranej wzrosło do 0,24?
Prawdopodobieństwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Prawdopodobieństwo klasyczne
zad1
omega =12 ponieważ pierwsza liczbę możemy wylosować na 4 sposoby a druga już tylko na 3 bo tyle zostanie kul czyli mamy 4*3=12 zobacz ze tylko 2 i 4 spelniaja warunki zadania czyli \(\displaystyle{ P= \frac{2}{12}}\)
zad2
omega = 9 boz pierwszego zbioru mogę wybrać na 3 sposoby liczbe i z drugiego zbioru tez na 3 sposoby czyli mam 3*3=9
z pierwszego tylko 2 jest parzysta z drugiego zbioru 4 i 6 sa parzyste czyli mam 3elemnty parzyste zatem \(\displaystyle{ P= \frac{3}{9}}\)
zad3
x- ilosc losow wygrywających
\(\displaystyle{ \frac{x}{120}=0,05}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
y ilosc jaka trzeba dołożyc
\(\displaystyle{ \frac{y+6}{120}=0,24}\) to juz sobie obliczysz
zad4zobacz masz 4 cyfry w tym dwie są parzyste czyli \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}}\)
omega =12 ponieważ pierwsza liczbę możemy wylosować na 4 sposoby a druga już tylko na 3 bo tyle zostanie kul czyli mamy 4*3=12 zobacz ze tylko 2 i 4 spelniaja warunki zadania czyli \(\displaystyle{ P= \frac{2}{12}}\)
zad2
omega = 9 boz pierwszego zbioru mogę wybrać na 3 sposoby liczbe i z drugiego zbioru tez na 3 sposoby czyli mam 3*3=9
z pierwszego tylko 2 jest parzysta z drugiego zbioru 4 i 6 sa parzyste czyli mam 3elemnty parzyste zatem \(\displaystyle{ P= \frac{3}{9}}\)
zad3
x- ilosc losow wygrywających
\(\displaystyle{ \frac{x}{120}=0,05}\)
\(\displaystyle{ x=6}\)
y ilosc jaka trzeba dołożyc
\(\displaystyle{ \frac{y+6}{120}=0,24}\) to juz sobie obliczysz
zad4zobacz masz 4 cyfry w tym dwie są parzyste czyli \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}}\)