Problem z zadankiem z kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: dwukwiat15 »

rzucamy dwiema kostkami do gry> Oblicz prawdopodobieństwo, że
na przynajmniej jednej z kostek wypadla liczbawiększa od 4

Prosiłbym o dokladne wyjasnienie
Awatar użytkownika
wh0ami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd ;)
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 5 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: wh0ami »

Ω=rzuty kostkami=6*6=36
A-przyn.jedna >4
A=20

P(A)=A/Ω
P(A)=20/36=5/9
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: dwukwiat15 »

no dobra to wiem ale powiedz jeszcze jak dokladnie okreslasz moc zdarzenia A jak to najszybciej zrobic
Awatar użytkownika
wh0ami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd ;)
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 5 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: wh0ami »

ja sobie po prostu wypisalam wszystkie mozliwosci.


ale całe prawdopowob. mozna tez obliczyc za pomoca drzewka
( w tym wypadku tak jest nawet szybciej bo nie trzeba liczyc A)



(4/6*2/6) + (2/6 * 4/6) + (2/6 * 2/6)=20/36=5/9
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: dwukwiat15 »

no wiem ze mozna a moze najlepiej liczyc zdarzeniem przeciwnym co ??? co sadzisz
Awatar użytkownika
wh0ami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd ;)
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 5 razy

Problem z zadankiem z kostkami

Post autor: wh0ami »

może i racja. wtedy:
A'=zadna nie bedzie wieksza od 4
czyli A'=4*4=16
P(A)=1-16/36

a to, którym z tych sposobów liczyć to już zalezy od tego kto czym woli i co komu szybciej wychodzi ;)
ODPOWIEDZ