Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Rozkład normalny

Post autor: piotrek20008 »

Mam takie zadanie

Zmienna losowa X ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Jaki będzie rozkłąd zmiennej \(\displaystyle{ Y=3X+2}\)
szw1710

Rozkład normalny

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ E(3x+2)=3E(X)+E(2)=E(2)=2}\)

\(\displaystyle{ D^2(Y)=E\bigl((Y-EY)^2\bigr)=E\bigl(Y-2)^2\bigr)=E\bigl((3X)^2\bigr)=9E(X^2)=\\=9\int_{-\infty}^{\infty}x^2\text{e}^{-\frac{x^2}{2}}=9\sqrt{2\pi}}}\)

\(\displaystyle{ D(Y)=3\cdot(2\pi)^{\frac{1}{4}}}\)

Więc Y na rozkład \(\displaystyle{ N\left(2,\,3\cdot(2\pi)^{\frac{1}{4}}\right)}\)
ODPOWIEDZ