Witam,
mam problem z dwoma malymi zadankami...
zad. 1
Na loterii jest 10 losów, wśród których jeden wygrywa cała stawkę, cztery wygrywają po 1/3 stawki, a pozostałe są puste. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując jednocześnie trzy losy wygramy sumę, będącą całą stawka?
zabralem sie do tego tak:
moc Ω = 10*9*8 = 720
A - zd. polega na wylosowaniu:
los pusty, los pusty, los z cała stawką
lub
los 1/3 stawki, los 1/3 stawki, los 1/3 stawki
licze to teraz z kombinacji i wychodzi mi 34, wydaje mi sie ze wszystko wyszlo elegancko ale z wynikiem z ksiazki sie nie zgadza
zad. 2
na egzaminie student losuje 4 pytania z przygotowanego zestawu 45 pytan. jesli odpowie na 4 pytania otrzyma ocene bardzo dobra. Jakie jest prawdopodobienstwo ze otrzyma ocene bardzo dobra jesli zna odpowiedzi na 30 pytan?
tutaj nie mam pojecia jak zaczac, probowalem cos obliczac a jedyne co mi z tego wyszlo to metlik w glowie...
Pomocy ;]
zadania: 10 losow na loterii i 45 pytan na egzaminie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 wrz 2006, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 10:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 2 razy
zadania: 10 losow na loterii i 45 pytan na egzaminie
Omege zle zrobiles
powinno byc \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} ={10\choose 3}=120}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{2\choose 6}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\)
Wg mnie tak powinno wyjsc jesli cos nie tak to napisz
Co do 2 to:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={45\choose 4}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{30\choose 4}}{{45\choose 4}}}\)
a reszta to juz obliczenia skracanie i takie tam poradzisz sobie na pewno
powinno byc \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} ={10\choose 3}=120}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{2\choose 6}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\)
Wg mnie tak powinno wyjsc jesli cos nie tak to napisz
Co do 2 to:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={45\choose 4}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{30\choose 4}}{{45\choose 4}}}\)
a reszta to juz obliczenia skracanie i takie tam poradzisz sobie na pewno
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
zadania: 10 losow na loterii i 45 pytan na egzaminie
Z tego co mi się wydaje to powinno być
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{1\choose 1}{5\choose 2}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\).
Zmieniłem.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{1\choose 1}{5\choose 2}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\).
Zmieniłem.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, o 20:39 przez matematyk1995, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
zadania: 10 losow na loterii i 45 pytan na egzaminie
Ostatecznie powinno być:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{1\choose 1}{5\choose 2}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\).
\(\displaystyle{ 2\choose 6}\) jest sprzeczne przecież.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 3}+{1\choose 1}{5\choose 2}}{{10\choose 3}} =\frac{14}{120}=\frac{7}{60}}\).
\(\displaystyle{ 2\choose 6}\) jest sprzeczne przecież.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
zadania: 10 losow na loterii i 45 pytan na egzaminie
Ok, chciałem się upewnić tylko, dlatego odgrzebałem .