Okrągły stół.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nikola012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Okrągły stół.

Post autor: nikola012 »

Trzy osoby siedzą przy okrągłym stole. Opisz omegę.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Okrągły stół.

Post autor: Crizz »

A można prosić jaśniej?
nikola012
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 27 razy

Okrągły stół.

Post autor: nikola012 »

Trzeba opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych. A w poleceniu jest tylko: "Trzy osoby siedzą przy okrągłym stole" .
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Okrągły stół.

Post autor: mat_61 »

Wg mnie można zapisać tak:

- jeżeli miejsca przy stole są rozróżnialne:

\(\displaystyle{ \Omega = \{ \omega: \omega = (x_{1}, x_{2}, x_{3}) \wedge x_{1}, x_{2}, x_{3} \in \{1,2,3\}\}}\)

- jeżeli miejsca przy stole są nierozróżnialne:

\(\displaystyle{ \Omega = \{ \omega: \omega = (1, 2, 3) \vee \omega = (1, 3, 2})\}}\)

W pierwszym przypadku moc zbioru Omega wynosi 6 a w drugim 2

(*) 1, 2, 3 to numery siedzących osób. Gdyby siedzące osoby miały imiona to te liczby można zastąpić imionami, np. 1=Antek, 2=Gosia, 3=Franek
ODPOWIEDZ