Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
A mianowicie:
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania choć jednego sukcesu, po wykonaniu nieskończenie wielkiej liczby testów zdarzenia którego prawdopodobieństwo sukcesu wynosi P=1/inf (czyli jest nieskończenie małe)?
Co podpowiada nam "chłopski rozum"? I jak wygląda poprawne rozwiązanie?
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania choć jednego sukcesu, po wykonaniu nieskończenie wielkiej liczby testów zdarzenia którego prawdopodobieństwo sukcesu wynosi P=1/inf (czyli jest nieskończenie małe)?
Co podpowiada nam "chłopski rozum"? I jak wygląda poprawne rozwiązanie?
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Dzięki za wyczerpującą i owocną wypowiedź... :/
Może jakiś konkret?
Może jakiś konkret?
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Komorow k/Warszawy
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Jak takie dziwne rzeczy to może regułą Hospitala, ale nie jestem pewien
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zadupiów
- Pomógł: 2 razy
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
ja też bym to zrobił z bernoulliego:
jeżli wykonujemy n-niezależnych od siebie dokładnie takich samych doświadczeń z prawdopodobieństwami sukcesu p w jednym doświadczeniu to prawdopodobieństwo, że dokładnie k z nich zakończy się sukcesem wyraża się wzorem
P=(n po k)pnqn-k , q=1-p, k=1,2,....,n
tutaj n->inf, k=1
nie wiem czy dobrze ale ja przyjąbym, że
p=1/n więc q=1-1/n
dalej policzyłbym granice
lim[n->inf](n po 1)*1/n*(1-1/n)n
wyszło mi 1/e,
ale to jest tylko propozycja, której nie jestem pewien
jeżli wykonujemy n-niezależnych od siebie dokładnie takich samych doświadczeń z prawdopodobieństwami sukcesu p w jednym doświadczeniu to prawdopodobieństwo, że dokładnie k z nich zakończy się sukcesem wyraża się wzorem
P=(n po k)pnqn-k , q=1-p, k=1,2,....,n
tutaj n->inf, k=1
nie wiem czy dobrze ale ja przyjąbym, że
p=1/n więc q=1-1/n
dalej policzyłbym granice
lim[n->inf](n po 1)*1/n*(1-1/n)n
wyszło mi 1/e,
ale to jest tylko propozycja, której nie jestem pewien
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
kajteck pisze:Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania choć jednego sukcesu, po wykonaniu nieskończenie wielkiej liczby testów zdarzenia którego prawdopodobieństwo sukcesu wynosi P=1/inf (czyli jest nieskończenie małe)?
'Liczba Eulera to liczba oznaczana jako e=2,7182... i zdefiniowana poprzez wartość wyrażenia:'/wikipedia/chlip pisze:wyszło mi 1/e, ale to jest tylko propozycja, której nie jestem pewien
jesli prawdopodobienstwo sukcesu jest nieskonczenie male, a Tobie wyszlo cos co jest mniejsze od 1/3 ale wieksze od 1/2 to nie wydaje mi sie to prawidlowe...
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Na moj chlopski rozum prawdopodobienstwo to jest rowne 1.
I umiem to wykazac, przez zdarzenie przeciwne:
Prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczej probie p= 1/inf (bardzo male)
Prawdopodobienstwo porazki w pojedynczej probie q = 1 - p (calkiem spore, ale mniejsze od jednosci, 0 n->inf(1 - qn) = 1 - limn->inf(qn) = 1 - [0] = 1
Ja mam taki chlopski rozum zgodny z teoria
I umiem to wykazac, przez zdarzenie przeciwne:
Prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczej probie p= 1/inf (bardzo male)
Prawdopodobienstwo porazki w pojedynczej probie q = 1 - p (calkiem spore, ale mniejsze od jednosci, 0 n->inf(1 - qn) = 1 - limn->inf(qn) = 1 - [0] = 1
Ja mam taki chlopski rozum zgodny z teoria
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Twoje prawdopodobieństwo jest niezerowe niech wynosi (1/n)
lim_n->inf P (S_n = 1) i wystarczy policzyć granicę
ajeżeli mamy nieskończoną przestrzeń zdarzeń to nie można stosować definicji klasycznej czyli
A - zbiór
Q- cała przestrzeń
P(A)=#A / #Q
bo np.
losujemy punkt z odcinka [0,1]
i co P({1/3}) = 1/ inf ??
nie każdy punkt z odcinka jest przecież jednakowo prawdopodobny i prawdopodobieństwo jego wylosowania jest niezerowe
albo np. mamy kwadrat w układzie współrzędnych o wierzchołkach
(0,0) (0,1) (1,1) (1,0) i ćwierć okrąg i promieniu 1 i środku w 0. Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany punkt z [0,1] x [0,1] trafi do wnętrza koła ?? No przecież niezerowe, a nie 1/ inf
W takich sytacjach trzeba stosować inne definicje, np. geometryczną
w zadaniu z kwadratem P(A) = 1/4 pola koła / pole kwadratu
lim_n->inf P (S_n = 1) i wystarczy policzyć granicę
ajeżeli mamy nieskończoną przestrzeń zdarzeń to nie można stosować definicji klasycznej czyli
A - zbiór
Q- cała przestrzeń
P(A)=#A / #Q
bo np.
losujemy punkt z odcinka [0,1]
i co P({1/3}) = 1/ inf ??
nie każdy punkt z odcinka jest przecież jednakowo prawdopodobny i prawdopodobieństwo jego wylosowania jest niezerowe
albo np. mamy kwadrat w układzie współrzędnych o wierzchołkach
(0,0) (0,1) (1,1) (1,0) i ćwierć okrąg i promieniu 1 i środku w 0. Jakie jest prawdopodobieństwo że losowo wybrany punkt z [0,1] x [0,1] trafi do wnętrza koła ?? No przecież niezerowe, a nie 1/ inf
W takich sytacjach trzeba stosować inne definicje, np. geometryczną
w zadaniu z kwadratem P(A) = 1/4 pola koła / pole kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 152
- Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zadupiów
- Pomógł: 2 razy
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
nie twierdze, że moje rozwiązanie jest prawidłowe,Mmmkm pisze:'Liczba Eulera to liczba oznaczana jako e=2,7182... i zdefiniowana poprzez wartość wyrażenia:'/wikipedia/
jesli prawdopodobienstwo sukcesu jest nieskonczenie male, a Tobie wyszlo cos co jest mniejsze od 1/3 ale wieksze od 1/2 to nie wydaje mi sie to prawidlowe...
spójrz na rozwiązanie Yavien, jej wyszło 1
pamiętaj, że prawdopodobieństwo przyjmuje wartości z przedziału [0,1] więc dla mnie Twój argument jest nie na miejscu
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
Czy ktoś może ma pomysł na zrobienie tego zadania?
Zad. 8. W przesyłce pomarańczy przeciętnie 5 % stanowią owoce nadpsute. Zakupiono
(wylosowano) 8 owoców. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród zakupionych owoców
a) nie było nadpsutych, b) 2 owoce były nadpsute, c) co najmniej siedem były nadpsutych,
d) co najwyżej jeden był nadpsuty, e) przynajmniej jeden był nadpsuty,
f) jaka jest oczekiwana liczba zakupionych nadpsutych owoców, a jakie odchylenie standardowe? (zdefiniować najpierw zmienna losową!) Podać interpretacje.
g) Zdefiniować dystrybuantę i narysować jej wykres,
Zad. 8. W przesyłce pomarańczy przeciętnie 5 % stanowią owoce nadpsute. Zakupiono
(wylosowano) 8 owoców. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród zakupionych owoców
a) nie było nadpsutych, b) 2 owoce były nadpsute, c) co najmniej siedem były nadpsutych,
d) co najwyżej jeden był nadpsuty, e) przynajmniej jeden był nadpsuty,
f) jaka jest oczekiwana liczba zakupionych nadpsutych owoców, a jakie odchylenie standardowe? (zdefiniować najpierw zmienna losową!) Podać interpretacje.
g) Zdefiniować dystrybuantę i narysować jej wykres,
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 67 razy
Prawdopodobieństwo i nieskończoność
mnie też tak wyszło:Yavien pisze:Na moj chlopski rozum prawdopodobienstwo to jest rowne 1.
I umiem to wykazac, przez zdarzenie przeciwne:
Prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczej probie p= 1/inf (bardzo male)
Prawdopodobienstwo porazki w pojedynczej probie q = 1 - p (calkiem spore, ale mniejsze od jednosci, 0 n->inf(1 - qn) = 1 - limn->inf(qn) = 1 - [0] = 1
Ja mam taki chlopski rozum zgodny z teoria
\(\displaystyle{ p=P\left(X_i=1\right)=\varepsilon>0}\)
\(\displaystyle{ P\left(\lim_{N\to\infty}\sum_{i=1}^{N}X_{i}>1\right)=1-P\left(\lim_{N\to\infty}\sum_{i=1}^{N}X_{i}=0\right)=1-\lim_{N\to\infty}\binom{N}{0}p^{0}\left(1-p\right)^{N}=1-\lim_{N\to\infty}\left(1-p\right)^{N}=1-\lim_{N\to\infty}\left(1-\varepsilon\right)^{N}\overset{1-\varepsilon<1}{=}1-0=1}\)