Jak liczymt E(x) dla
a) zmiennej losowej przyjmującej skończoną liczbe wartości
b) zmiennej losowej przyjmującą nieskończoną, przeliczalną ilość wartości
c) zmiennej losowej o rozkładzie ciągłym
Jak liczymy E (x)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Jak liczymy E (x)
Tutaj masz odpowiedz na podpunktu a i c.
Jeżeli chodzi o zmienną dyskretna przyjmującą nieskończoną, ale przeliczalną ilość wartości to
\(\displaystyle{ EX=\sum\limits_{i=1}^{\infty}x_i\cdot p_i}\)
Jeżeli chodzi o zmienną dyskretna przyjmującą nieskończoną, ale przeliczalną ilość wartości to
\(\displaystyle{ EX=\sum\limits_{i=1}^{\infty}x_i\cdot p_i}\)