Czy zdarzenia są rozłączne?
Czy zdarzenia są rozłączne?
\(\displaystyle{ P(A) = 0,5 ; P(B) = 0,6}\) czy są rozłączne? Odpowiedź uzasadnij.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2010, o 15:07 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste równania umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste równania umieszczać wewnątrz znaczników
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Czy zdarzenia są rozłączne?
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1}\) (prawdopodobieństwo każdego zdarzenia spełnia ten warunek)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A \cap B) \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0,5+0,6-P(A \cap B) \le 1}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0,1}\), czyli na pewno nie zachodzi \(\displaystyle{ P(A \cap B)=0}\).
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1}\) (prawdopodobieństwo każdego zdarzenia spełnia ten warunek)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)-P(A \cap B) \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0,5+0,6-P(A \cap B) \le 1}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0,1}\), czyli na pewno nie zachodzi \(\displaystyle{ P(A \cap B)=0}\).