Dwie zmienne losowe mające te same rozkłady

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piotrek20008
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 12 paź 2008, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 9 razy

Dwie zmienne losowe mające te same rozkłady

Post autor: piotrek20008 »

Czy ktoś wie jaki może być przykład dwóch różnych zmiennych losowych , które mają takie same rozkłady.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Dwie zmienne losowe mające te same rozkłady

Post autor: kuch2r »

Stała jest szczególnym przypadkiem zmiennej losowej...
Niech
\(\displaystyle{ P(X=1)=1}\).
Ponadto, zdefiniujmy nową zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\), w następującej postaci:
\(\displaystyle{ Y=2X-1}\).

Jeżeli poszukujesz czegoś bardziej wyszukanego, to pomocnym może być pojęcie Delty Diraca..
ODPOWIEDZ