Zamiana zmiennej losowej X na Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
malwinka993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sie 2010, o 00:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Zamiana zmiennej losowej X na Y

Post autor: malwinka993 »

Witam.
mam podany rozkład zmiennej losowej X i mam podać rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X^{2}- \frac{1}{ X^{2} }}\)

\(\displaystyle{ x _{1} =-2 ; x _{2} =-1 ; x _{3}=-0,5 ; x _{4}=0,5 ; x_{5}=1; x_{6}=2}\)
i odpowiednio \(\displaystyle{ p_{1}=0,1 ; p_{2}=0,1 ; p_{3}=0,2 ; p_{4}=0,4 ; p_{5}=0,1 ; p_{6}=0,1}\)
czy to bedzie tak ze sobie podstawiam kolejne wartości x do tego wzoru Y i zostaje mi ze\(\displaystyle{ y_{1}=1 \ i \ y_{2}=3,75}\) i odpowiednio \(\displaystyle{ q_{1}=0,2 \ i \ q_{2}=0,8}\)??
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, o 15:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Morgus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 55 razy

Zamiana zmiennej losowej X na Y

Post autor: Morgus »

Sposób dobry, tylko chyba źle policzyłaś. Powinno być:
\(\displaystyle{ y_1=3,75 \ \wedge \ p_{y1}=0,2}\)
\(\displaystyle{ y_2=0 \ \wedge \ p_{y2}=0,2}\)
\(\displaystyle{ y_3=-3,75 \ \wedge \ p_{y3}=0,6}\)
malwinka993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sie 2010, o 00:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Zamiana zmiennej losowej X na Y

Post autor: malwinka993 »

wiem wiem... kolega liczyl...;p;p ale dzieki wielkie:)
gambler00001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Zamiana zmiennej losowej X na Y

Post autor: gambler00001 »

a dlaczego \(\displaystyle{ \ p_{y1}}\) =0,2?
malwinka993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 26 sie 2010, o 00:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

Zamiana zmiennej losowej X na Y

Post autor: malwinka993 »

bo jak sobie do tego wzoru na Y podstawisz pokolei każdego X to dla np -2 i 2 wychodzi ten sam wynik wiec sumujesz ich wartości a to jest 0,2
ODPOWIEDZ