Doświadczenie losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Doświadczenie losowe
1.
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x_1,x_2):\qquad x_1,x_2\in\{o,r\}\}}\)
2.
\(\displaystyle{ \Omega=\{(k_1,k_2,k_3):\qquad k_1,k_2,k_3\in\{1,2\}\}}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(x_1,x_2):\qquad x_1,x_2\in\{o,r\}\}}\)
2.
\(\displaystyle{ \Omega=\{(k_1,k_2,k_3):\qquad k_1,k_2,k_3\in\{1,2\}\}}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Doświadczenie losowe
Podpowiedź:
przestrzeń zdarzeń elementarnych w wolnym tłumaczeniu to nic innego jak zbiór wszystkich możliwych wyników doświadczenia losowego..
przestrzeń zdarzeń elementarnych w wolnym tłumaczeniu to nic innego jak zbiór wszystkich możliwych wyników doświadczenia losowego..
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Doświadczenie losowe
Powyższe to przestrzeń, w której kule są rozróżnialne. Jeśli nie są rozróżnialne, to trzeba dzielić od szuflad po względem szuflad:
\(\displaystyle{ \Omega=\{(s_1,s_2):\qquad s_1+s_2=3 \wedge s_1,s_2\in\{0,1,2,3\}\}}\)
\(\displaystyle{ \Omega=\{(s_1,s_2):\qquad s_1+s_2=3 \wedge s_1,s_2\in\{0,1,2,3\}\}}\)
Doświadczenie losowe
Propozycja.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych to zdefiniowany kierunkiem określonego doświadczenia losowego umowny, jednoelementowy podzbiór przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) zwany zbiorem możliwych wyników \(\displaystyle{ \Omega_\blacksquare}\),
gdzie \(\displaystyle{ \Omega_i}\) dla \(\displaystyle{ i=\blacksquare}\) – kolor to kierunek określonego doświadczenia losowego, miejsce możliwego zdarzenia elementarnego - zakończenia doświadczenia (eksperymentu) losowego (próby losowej) możliwym wynikiem.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych to zdefiniowany kierunkiem określonego doświadczenia losowego umowny, jednoelementowy podzbiór przestrzeni \(\displaystyle{ \Omega}\) zwany zbiorem możliwych wyników \(\displaystyle{ \Omega_\blacksquare}\),
gdzie \(\displaystyle{ \Omega_i}\) dla \(\displaystyle{ i=\blacksquare}\) – kolor to kierunek określonego doświadczenia losowego, miejsce możliwego zdarzenia elementarnego - zakończenia doświadczenia (eksperymentu) losowego (próby losowej) możliwym wynikiem.