dwuwymiarowa zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
reinforced
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: reinforced »

Niech X oraz Y bedą dwiema niezależnymi zmiennymi losowymi pochodzącymi z rozkładu Pareto, odpowiedni z parametrami \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Funkcja gęstości prawdopodobieństwa rozkładu Pareto ma postać: \(\displaystyle{ \text{Par}(x;\alpha)=\frac{\alpha}{x ^{\alpha+1} }}\) gdzie \(\displaystyle{ x \ge 1}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha > 0}\).

a) Znajdź funkcję gęstości prawdopodbieństwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ U=X/Y}\)
b) Znajdź współczynnik korelacji pomiedzy zmiennymi U i Y

będe wdzięczny jak ktos pokaze i wytłumaczy zamiane zmiennych a dokladniej jak narysowac wykres zmiennych i jak potem znaleźć znalezc granice calkowania;] kolejne kroki rozwiązania tez mile widziane.dzieki
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 23:38 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ