2 proste zadania urny i studenci
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
1. W grupie 12 studentów jest 8 mężczyzn. Z listy wylosowano 9 studentów. Znaleźć prawdopodobieństwo, że wśród wybranych studentów jest 8 mężczyzn.
2. pierwsza urna zawiera 10 kul w tym 8 białych. Druga zawiera 20 kul w tym 4 białe. Z każdej wylosowano po jednej kuli . Z tych dwóch wylosowanych losowo wybrano jedną. Jakie jest prstwo że kula jest biała?
-----
moje rozwiązania (złe )
1. \(\displaystyle{ \frac{{9 \choose 12} }{{8 \choose 12} }\approx 0,44}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{8}{10}\frac{4}{20}\frac{1}{2}=0,08}\) (tu chyba drzewo trzeba zrobić ale nie jestem pewny jak)
Proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam.
2. pierwsza urna zawiera 10 kul w tym 8 białych. Druga zawiera 20 kul w tym 4 białe. Z każdej wylosowano po jednej kuli . Z tych dwóch wylosowanych losowo wybrano jedną. Jakie jest prstwo że kula jest biała?
-----
moje rozwiązania (złe )
1. \(\displaystyle{ \frac{{9 \choose 12} }{{8 \choose 12} }\approx 0,44}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{8}{10}\frac{4}{20}\frac{1}{2}=0,08}\) (tu chyba drzewo trzeba zrobić ale nie jestem pewny jak)
Proszę o pomoc, dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 15:58 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
2 proste zadania urny i studenci
No złe.
Kombinacje tak.
Krok po kroku:
1.Na ile sposobów możemy wybrać 9 takich osób ?(to jest omega)
2. Bez drzewa. Ale najpierw pierwsze zrobimy
Kombinacje tak.
Krok po kroku:
1.Na ile sposobów możemy wybrać 9 takich osób ?(to jest omega)
2. Bez drzewa. Ale najpierw pierwsze zrobimy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
8m+1 , 7m+2 , 6m+3, 5m+4 - na 4 sposoby mi wyszlo
edit:to na dziewięć? to omega będzię \(\displaystyle{ {{12 \choose 9} }}\)
edit:to na dziewięć? to omega będzię \(\displaystyle{ {{12 \choose 9} }}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 16:35 przez cieniak25, łącznie zmieniany 3 razy.
2 proste zadania urny i studenci
No nie. Bez podziału na mężczyzn i kobiety-- 1 września 2010, 15:42 --No nawet omega źle. \(\displaystyle{ {{20 \choose 9} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
20? Na pewno? osób jest w sumie 12 w TYM 8 mężczyzn. Powiedz co z licznikiem jak możesz.
2 proste zadania urny i studenci
sorry...źle przeczytałem treść. No tak to jest ok. Przeczytałem 12 mężczyzn i 8 kobiet ;]
Omega dobra . teraz zdarzenie które jest nam potrzebne
Omega dobra . teraz zdarzenie które jest nam potrzebne
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
zdarzeniem będzie wylosowanie 8m spośród 12
\(\displaystyle{ {{12 \choose 8} }/ {{12 \choose 9} }}\) ?
czy jeszcze coś dodać w liczniku?
\(\displaystyle{ {{12 \choose 8} }/ {{12 \choose 9} }}\) ?
czy jeszcze coś dodać w liczniku?
2 proste zadania urny i studenci
A na ile sposobów możemy wybrać tych 8 mężczyzn?
Podpowiedź:
Podpowiedź:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
Dobra, to jakie jest poprawne rozwiązanie? Bo zanim ja do tego dojdę to się noc zrobi.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
2 proste zadania urny i studenci
\(\displaystyle{ 1*{{4 \choose 1} }/ {{12 \choose 9} }}\)
pomóżcie w drugim.
pomóżcie w drugim.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 10 sty 2010, o 01:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Pomógł: 4 razy
2 proste zadania urny i studenci
Komentarzem do zadania pierwszego.
W grupie 12 studentów jest 8 mężczyzn. Z listy wylosowano 9 studentów. Znaleźć prawdopodobieństwo, że wśród wybranych studentów jest 8 mężczyzn.
Model tego doświadczenia to zbiór wyników (zdarzeń elementarnych), to zbiór 9-elementowych kombinacji zbioru 12-elementowego z określonym na nim rozkładzie klasycznym prawdopodobieństwa.
Liczba wyników, to
\(\displaystyle{ {12 \choose 9}}\)
Określmy w modelu zdarzenie, że wśród wylosowanych 9 osób będzie 8 mężczyzn (domyślnie jedna kobieta).
Liczba wyników sprzyjających określonemu zdarzeniu, to
\(\displaystyle{ {4\choose 1}}\)\(\displaystyle{ {8 \choose 8}}\)
Zatem prawdopodobieństwo określonego zdarzenia w określonym modelu klasycznym wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{55}}\)
W grupie 12 studentów jest 8 mężczyzn. Z listy wylosowano 9 studentów. Znaleźć prawdopodobieństwo, że wśród wybranych studentów jest 8 mężczyzn.
Model tego doświadczenia to zbiór wyników (zdarzeń elementarnych), to zbiór 9-elementowych kombinacji zbioru 12-elementowego z określonym na nim rozkładzie klasycznym prawdopodobieństwa.
Liczba wyników, to
\(\displaystyle{ {12 \choose 9}}\)
Określmy w modelu zdarzenie, że wśród wylosowanych 9 osób będzie 8 mężczyzn (domyślnie jedna kobieta).
Liczba wyników sprzyjających określonemu zdarzeniu, to
\(\displaystyle{ {4\choose 1}}\)\(\displaystyle{ {8 \choose 8}}\)
Zatem prawdopodobieństwo określonego zdarzenia w określonym modelu klasycznym wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{55}}\)