Podstawy z prawdopodobieństwa
Podstawy z prawdopodobieństwa
Nie wiem jaki jest schemat działania w takich zadaniach, proszę o pomoc w rozwiązaniu i ewentualne wskazówki na przyszłość;)
1. W urnie znajdują się 3 kule (różowa, niebieska i zielona). Doświadczenie polega na równoczesnym rzucie kostką i wylosowaniu jednej kuli z urny.
a) Określ sensownie przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia
b) Za pomocą zdarzeń elementarnych opisz zdarzenia
A na kostce wypadła liczba oczek mniejsza od 3
B wypada parzysta liczba oczek oraz wylosowano kulę zieloną
C wylosowano kulę zieloną oraz wypadła nieparzysta liczba lub wylosowano kulę inną niż zieloną i wypadła liczba oczek mniejsza od 3
c) Niech zdarzenie\(\displaystyle{ K _{i}}\)oznacza wyrzucenie kostką i=1,...,6 oczek a zdarzenia R,Z i N - odpowiednio:
wylosowanie różowej, zielonej i niebieskiej kuli. Wyraź za pomocą zdarzeń R,Z,N i \(\displaystyle{ K _{i}}\) zdarzenia A,B,C,D
d) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A,B,C,D
e) Ile jest wszystkich możliwych zdarzeń w tym doświadczeniu?
f) Czy zdarzenia A i B są niezależne?
2. Wykaż, że jeśli zdarzenia A i B są niezależne to także zdarzenie A' i B są niezależne.
3. Zdarzenia A,B,C i D zachodzą niezależnie z prawdopodobieństwem p. Wyznacz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ (A \cup B \cup C) \cap D.}\)
1. W urnie znajdują się 3 kule (różowa, niebieska i zielona). Doświadczenie polega na równoczesnym rzucie kostką i wylosowaniu jednej kuli z urny.
a) Określ sensownie przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia
b) Za pomocą zdarzeń elementarnych opisz zdarzenia
A na kostce wypadła liczba oczek mniejsza od 3
B wypada parzysta liczba oczek oraz wylosowano kulę zieloną
C wylosowano kulę zieloną oraz wypadła nieparzysta liczba lub wylosowano kulę inną niż zieloną i wypadła liczba oczek mniejsza od 3
c) Niech zdarzenie\(\displaystyle{ K _{i}}\)oznacza wyrzucenie kostką i=1,...,6 oczek a zdarzenia R,Z i N - odpowiednio:
wylosowanie różowej, zielonej i niebieskiej kuli. Wyraź za pomocą zdarzeń R,Z,N i \(\displaystyle{ K _{i}}\) zdarzenia A,B,C,D
d) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A,B,C,D
e) Ile jest wszystkich możliwych zdarzeń w tym doświadczeniu?
f) Czy zdarzenia A i B są niezależne?
2. Wykaż, że jeśli zdarzenia A i B są niezależne to także zdarzenie A' i B są niezależne.
3. Zdarzenia A,B,C i D zachodzą niezależnie z prawdopodobieństwem p. Wyznacz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ (A \cup B \cup C) \cap D.}\)
Podstawy z prawdopodobieństwa
3. Prawo rachunku zbiorów
A reszta to są proste zadania.
Jaki masz problem konkretnie?
To samo co 3 . Robisz to z definicji.2. Wykaż, że jeśli zdarzenia A i B są niezależne to także zdarzenie A' i B są niezależne.
A reszta to są proste zadania.
Jaki masz problem konkretnie?
Podstawy z prawdopodobieństwa
w 2 i 3 zadaniu pomijam jakieś kroki, nie wiem jakie... wiem, że tu w grę wchodzi poprawne zrozumienie definicji, ale to po prostu nie moja bajka... w przypadku prawdopodobieństwa muszę się długo wpatrywać w rozwiązanie nawet banalnego zadania, żeby je jakoś sobie uświadomić...
co do 2 zadania przychodzi mi do głowy:
\(\displaystyle{ P(AB')=P(A) \cup P(B')=P(A) + 1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ 1=P(B)+P(B')}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)+P(B')-P(B)= P(A)+P(B')}\)
co do 2 zadania przychodzi mi do głowy:
\(\displaystyle{ P(AB')=P(A) \cup P(B')=P(A) + 1-P(B)}\)
\(\displaystyle{ 1=P(B)+P(B')}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B)+P(B')-P(B)= P(A)+P(B')}\)
Podstawy z prawdopodobieństwa
ja już nie wiem, ktoś mi pokazywał rozwiązanie z udziałem definicji prawdopodobieństwa warunkowego... to podważyło moją ideę... dziwne... potrzebny mi jakiś prosty tok rozumowania do tego... "tak na chłopski rozum", ja nie chce tu wykorzystywać 15 definicji... mój umysł jest zamknięty na tę dziedzinę matematyki...
Podstawy z prawdopodobieństwa
Co mamy pokazać? Od tego zacznijmiodzio1988 pisze:No super. To mamy co pokazać? będziemy od końca jechać ;]
Podstawy z prawdopodobieństwa
wiem, że to śmieszne zadania... ale do mnie nie dociera nic... brak mi jakiś wskazówek postępowania... to prawdopodobieństwo...a nie chce mówić o kombinatoryce... dystrybuanty rozumiem, a tego za cholerę nie mogę...
Podstawy z prawdopodobieństwa
Co mamy pokazać? Od tego zacznij . Ostatni raz to piszę. Bo Twojego żalenia się nie chce mi sie słuchaćUshio pisze:wiem, że to śmieszne zadania... ale do mnie nie dociera nic... brak mi jakiś wskazówek postępowania... to prawdopodobieństwo...a nie chce mówić o kombinatoryce... dystrybuanty rozumiem, a tego za cholerę nie mogę...
Podstawy z prawdopodobieństwa
pokazać mamy to co wynika z treści zadania, że warunek niezależności dla A i B jest także warunkiem tego samego dla A' i B... a P(A') to nic innego jak 1-P(A)... niby proste... ale ja tego nie umiem sobie wyobrazić...
Podstawy z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\) jak już co. Zapisz teraz co mamy dla nich pokazać.
Podstawy z prawdopodobieństwa
Z treści wynika, że:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\) i z tego założenia mamy otrzymać to \(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(A') \cdot P(B)}\)
ja nie oczekuję lekcji, chciała bym po prostu widzieć rozwiązanie tego... to najłatwiejsza droga, jakbym umiała to zrobić to by nie było tematu... chcesz to mi pomóż, nie to nie...
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A) \cdot P(B)}\) i z tego założenia mamy otrzymać to \(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(A') \cdot P(B)}\)
ja nie oczekuję lekcji, chciała bym po prostu widzieć rozwiązanie tego... to najłatwiejsza droga, jakbym umiała to zrobić to by nie było tematu... chcesz to mi pomóż, nie to nie...
Podstawy z prawdopodobieństwa
Napisz zatem czym jest ;
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)
oraz
\(\displaystyle{ P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\)
oraz
\(\displaystyle{ P(A')}\)
Podstawy z prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(A')=P(Q)-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(Q)=1}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) rozumiem, że nie chodzi już o sugerowanie się definicją niezależności?
jeżeli tak, to nie wiem jak to ruszyć...
\(\displaystyle{ P(Q)=1}\)
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) rozumiem, że nie chodzi już o sugerowanie się definicją niezależności?
jeżeli tak, to nie wiem jak to ruszyć...